Learning Hungarian

Magyarországon rengeteg külföldi tanul, lakik és dolgozik. Nekik nehézségeket okoz a kommunikáció, a munkahelyen vagy éppen a hétköznapokban való megértetés, így érthető, ha sokan közülük szeretnének javítani a magyar nyelvtudásukon. Ennek tökéletes formája a nyelviskolába való beiratkozás, csak éppen nem elég trendi és hatékony. Sokak szerint egy csoportos nyelvóra hatékonysága töredéke az egy az egyben, magán nyelvórának, ahol a tanár tökéletes figyelemmel lehet a diák felé, és sokkal gyorsabban lehet haladni.

Magyarul tanulás profitól

Köztudott, hogy a magyar nyelv az nehéz. Elképesztő nehézségű a nyelvtan, nagyon sokrétű a szókincsünk, de mondjuk az angollal szemben itt mindenre egy szó van, nincsenek többértelmű szavak, mindent külön-külön kell megfogalmazni. Ráadásul tele van a magyar nyelv ékezetekkel, amelyek teljesen ismeretlenek a legtöbb európai nyelvben, ebből kifolyólag ezekkel van a legtöbb problémájuk a magyarul tanulni szándékozóknak.

Ebben a szakmában nagyon profinak kell lenni, hogy visszajárjanak valakihez a diákok. Egyáltalán elkezdjenek hozzá járni. És, hogy megtartsa a diákokat egy tanár, pláne új ajánlásokat kapjon, ahhoz meg még nagyobb tudásra, empatikus képességekre van szükség.

Tanulás Skype-on

Erre a piacra lépett be nem is olyan régen a learninghungarian.hu oldal, ahol Évi a tanárnő, egy bájos és hihetetlen tudással megáldott tanárnő. Profizmusa vetekszik az évtizedek óta oktató matuzsálemekkel, akik azonban unalmasan és teljesen érdektelenül tanítanak, egyszerűen belefáradtak már abba, amit csinálnak évek, évtizedek óta. Fásultan pedig nem mindig figyelnek oda a magyar nyelv sajátosságaival küszködő diákok visszajelzéseire, amiket Évi nap, mint nap hall a https://www.learninghungarian.hu/courses/ tanulóitól.

Évi ebben teljesen más. Benne megtalálható a lelkes, fiatalos dinamizmus, az a képesség, hogy azonnal ráérezzen a diákok képességeire, gyenge és erős pontjaira, és ezekre tökéletes reakciót adjon. Sokak elmondása alapján fantasztikus élmény vele tanulni, és voltak olyanok is, akik azt mondták, hogy voltak már egy-két tanárnál vagy éppen iskolánál, de ennyit és ilyen gyorsasággal még nem haladtak a magyar nyelv tanulása során. Egyszóval mindenki élményként számol be a tanulásról, ami lássuk be azért sokszor nem jelent örömet.

Mi lehet a titok? Talán az fajta együttélés a diákokkal, hogy amikor az első ingyenes óra során csak ismerkednek, tapogatóznak, mint egy jó és őszinte pszichológus, aki először szeretné megismerni az embert, aki vele szemben ül, és nem akar azonnal, ajtóstul a házba rontani. Ebben vannak elképesztően profi „csápjai” Évinek, aki elárulta nekünk, hogy lehet furcsán fog hangozni, de őneki a tanítás az egy akkora élmény, hogy semmi másra nem cserélné le! Minden diákot külön egyéniségként kezel, nem sablonok, hanem ráérzés alapján tanít, természetesen úgy, hogy azokat az alapokat nagyon gyorsan és hatékonyan sajátíthassák el a diákjai.

Magyar nyelvtanár pszichológia

Ezért is van, hogy bátran ajánlja az első órát ingyen. Úgy van vele, hogy aki neki látatlanban annyi bizalmat szavaz, hogy idejét, energiáját áldozza, az megérdemli, hogy ugyanúgy az ő tudása legjavát adja. Ilyenkor megismerkednek, felméri a tanuló nyelvtudását és igényeit, és ez alapján közösen tűznek ki célokat. És bízik annyira saját magában, a tudásában és az empátiájában, hogy ezért ne kérjen külön pénzt.

Meg is találja a diákokkal a kellő összhangot, hogy azok örömmel térjenek vissza és lelkesen vessék magukat a magyar nyelv rejtelmeibe. A magyar nyev tanításánál, mint mondja, sokkal fontosabb a pszichológia, hogy a tanár motiváltan tudja tartani a diákját. Hiszen a magyar egészen máshogy épül fel és nem “adja magát” olyan könnyen, mint ugyanannak a kezdőnek mondjuk az angol. Így könnyű elbizonytalanodni és ezért is fontos, hogy értse a diákok minden rezdülését.

Mindenki számára, aki szeretne hatékonyan, mégis könnyedén, élvezettel megtanulni magyarul, úgy hogy az tényleges élményt jelentsen a tanulás őszintén tudom ajánlani a learninghungarian.hu oldalt és Évit.