A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 17.

A dauertől a kontyokig… – Fodrász szakmai napok, II. rész

/ 2015-11-25 Hírek No Comments
ck

Post By RelatedRelated Post

Újra a MOSZI fodrásztanulói töltötték meg az ipartestületi székház előadóját a Hársfa utcában: a fodrásztanoncokat második szakmai napjukon ezúttal a vendégfogadás, a dauer és a kontykészítés titkaiba avatta be Samu Andrea mesterfodrász.

02

A MOSZI Fodrász Ipartestülete Deák-Koblász Viktória szakoktató koordinálásban szakmai napokat indított fodrásztanulóinak, amelynek nyitányáról mi is beszámoltunk. Akkor a “Hindenburg hajvágás” mozzanatait követhették végig Sigyánszky Béla aranykoszorús mester telt házas bemutatóján a diákok. De a második felvonást sem hagytuk volna ki semmi pénzért. Most Marcaliból érkezett a MOSZI csapatával is gyakran versenyző Samu Andrea.

06

A mesterfodrász előadásának első részében a szolgáltatásról beszélt a tanulóknak – hogyan lehet azt egy kicsit másként, még barátságosabban űzni. Mit jelent a szakmai etika, hogyan kell fogadni a vendéget, mik azok az apró trükkök, amelyek segítségével kedvesebbek és főként még kedveltebb fodrászai lehetünk vendégeinknek. Szó esett arról is, hogyan építsünk új üzletet, kapcsolatrendszert, és mennyire fontos mindebben a személyiségünk.

01

Ezt követte egy előadás a dauerről, ami – mint azt a tudósító is megtudta a helyszínen –, már épp elhagyni készül a divat nagy csarnokát, több szalon már nem is foglalkozik vele, viszont Kínában egyre több helyen kezdik ismét nagy erővel oktatni, ami előrevetíthet egy új divatirányt, egy újabb dauerinváziót is akár. Ki tudja?

04

Mindenesetre Samu Andrea beható részletességgel mondta el és mutatta be: milyen a tökéletes dauerkészítés, milyen lényeges lépéseken keresztül kell haladni, és mire kell figyelni közben. Ami például az egyik legnagyobb tiltás: a fém. A dauervízzel kezelt haj sémiképp sem találkozhat fémmel, mert ott olyan oxidációs folyamat indulhat be, amely égési sérüléseket is okozhat a fejbőrön.

03

Az előadás harmadik részében a kontyépítés részleteit mutatta be a mesterfodrász, az alapoktól indulva a kész műalkotásig. És itt már a babafej mellé a tanulók közül is többen beálltak modellnek. Olyan kontyokat mutatott be Samu Andrea, amelyeket a vizsgára is elkészíthetnek majd a hallgatók.

A nap előadásai így – amellett, hogy a szakmai fogásokba nyújtottak betekintést – már a vizsgára való felkészülést is szolgálták…

akadmin