A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2017. december. 16.

A Hungarikum Gálán is díjazták a MOSZI munkáját

ck01

Post By RelatedRelated Post

A magyarság nemzeti értékeit ünnepelték a Pesti Vigadóban megrendezett II. Hungarikum Gálán, ahol a hungarikumok képviselőit díjazták. Az ipartestületünket a MOSZI Szikvízkészítő Ipartestületének elnöke, Szabó István és az elnökhelyettes, Dulai István képviselte, akik emlékplakettet és oklevelet vehettek át a MOSZI nevében a fröccs hungarikummá minősítésében végzett munkájukért.

Az Országgyűlés több éves előkészítő munka után 2012 tavaszán fogadta el a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt. A jogszabály megteremtette annak lehetőségét, hogy a közös kultúránk részét képező, jellemző tulajdonsága, egyedisége, különlegessége és minősége alapján a magyarság csúcsteljesítményeit jelentő értékeket intézményesített úton gyűjtsék össze a szakemberek.

Az I. Hungarikum Gálát a Hungarikum Bizottság 2013 decemberében szervezte azzal a hagyományteremtő céllal, hogy a nyilvánosság előtt kifejezze tiszteletét a magyarság hagyományai, nemzeti értékei és hungarikumai előtt, valamint, hogy a Hungarikumok Gyűjteményébe bekerült nemzeti értékeket a szélesebb közvélemény számára is megismerhetővé tegye.

Dulai István és Szabó István

Dulai István és Szabó István

Gépi szódás és ásványvizes keveréssel csak „fröccs-szerű” ital készülhet

– Közös sikerünk, hogy a fröccs a hungarikumok családjának a tagja lehet, de az elismerés mögött sok munkánk van. Az ipartestületben ugyanis már korábban felismertük, hogy a szikvizünk, ami a világon egyedi Kárpát-medencei üdítő ital a borkultúránknak is szerves része, hiszen a fröccsfogyasztás szerencsére ismét a reneszánszát éli és a fiatalok körében is egyre népszerűbb. Csakhogy a vendéglátásban azt tapasztaljuk, hogy gyakran ásványvízzel vagy gépi szénsavas vízzel keverik a nemzeti italunkat, amely nemcsak a fröccs minőségét silányítja, hanem a szabályozásokat, az előírásokat tisztességesen betartó szikvízkészítőket is igencsak hátrányos helyzetbe sodorja. Az ásványvízzel, olyan ízek kerülnek a fröccsbe, melyek nem oda valóak, ráadásul ennek a terméknek a szénsavtartalma is csökken a felbontás után, míg a gépi szénsavas vizet adagoló berendezés sterilitását nem kell ellenőrizni, sem a csapvíz minőségét, sem a csövek állapotát – nyilatkozta portálunknak Szabó István.

A szikvízkészítők ipartestületének elnöke elmondta: a MOSZI, mint az ország egyik legtöbb vállalkozót tömörítő önkéntes, civil érdekvédelmi szervezet szikvízkészítő frakciója ezt felismerve kezdte meg a munkát, hogy különböző fórumokon és szervezeteknél lobbizzon a fröccs védelméért, aminek a legmagasabb foka a hungarikum minősítést.

– A magyar fröccs szőlőborból készült, szikvízzel különböző arányokban hígított ital. Azt kell elérnünk, hogy rövid időn belül a fröccs megjelölést az étlapokon csak akkor lehessen használni, ha az az ital valóban szőlőborból és szikvízből készül. Ha már gépi, szénsavas vizet ad a vendéglátós, akkor az már csak „fröccs jellegű”, „fröccs-szerű” ital – emelte ki az elnök

Már 54 értékünk alkotja a hungarikumok nagy családját

Az elmúlt két évben – a Hungarikum Bizottság döntései alapján – a hungarikumok száma 25-ről 54-re emelkedett. A 29 új hungarikum képviselői, a gálaműsor részeként, ünnepélyes keretek között vehették át az elismerő okleveleket és a Hungarikum Díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, az est fővédnökétől, Lezsák Sándortól, az Országgyűlés alelnökétől, a Hungarikum Bizottság tagjától és V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkártól, aki szintén a Hungarikum Bizottság tagja. Az eseményen tiszteletét tette több állam nagykövete, állami tisztségviselők, a Hungarikum Bizottság tagjai, illetve a hungarikumaink és nemzeti értékeink képviselői.

A következő, harmadik gálaesten a hungarikumok listája a jelenlegi 54-ről tovább bővül, a Hungarikum Bizottság ugyanis már csütörtökön összeül, és dönt az előtte lévő javaslatokról.

 

 

akadmin