A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

A kontinens legjobbjait zsűrizte Arató Krisztián

Artó Krisztián a

Ahogy arról már beszámoltunk, szeptember végén Párizsban rendezték meg a fodrász, kozmetikus és körmös szakma Európa-kupáját, az OMC Europe Cup rendezvényt, ahol zsűritagként Arató Krisztián, a MOSZI Fodrász Ipartestületének alelnöke is részt vett – őt faggattuk a tapasztalatokról.

– A világ legrangosabb fodrászversenyét, az OMC világbajnokságot az OMC nemzetközi fodrász világszervezet rendezi két évente: 2014-ben Frankfurtban volt, 2016-ban Dél-Koreában lesz, de évente a szövetség Európa-bajnokságra is összehívja a kontinens legjobbjait – mutatta be az OMC versenynaptárát a mesterfodrász, aki a tavalyi vébén trénerként vett részt, idén pedig zsűritagként látogatott el a párizsi viadalra.

– Akárki nem lehet zsűritag, az országok ajánlanak fodrászokat erre a pozícióra, akiknek vizsgát kell tenniük, és kétévente meg kell újítaniuk azt. Most új szabályokat vezettek be, sokat szigorodott a zsűri munkája. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek például a pontozás tisztaságára, ha visszaélést tapasztalnak, akár évekre vagy véglegesen is eltilthatják a zsűrizőt – tudtuk meg Arató Krisztiántól.

OMC Hairworld

OMC Hairworld

Krisztián elmondta nekünk azt is, hogy Magyarországon jelenleg négyen rendelkeznek érvényes nemzetközi zsűrivizsgával: a fodrász versenyszámoknál Ress Károly, Várady Katalin és Arató Krisztán – ő egyébként 2006 óta bíráskodik –, a sminkeseknél Csilik Erzsébet.

– A zsűri vagy férfi vagy női szakágban dolgozik, de van arra mód, hogy kétévente váltson. Én egyike vagyok azoknak, akik váltottak, most a női frizurákat pontozom. A követelményrendszer mellett az egyik lényegi változás az új szabályrendszerben, hogy amennyiben a saját országából érkező versenyzőt pontoz a zsűri, az nem számít bele a verseny eredménybe. Egy-egy versenyen egyébként kilenc zsűri lép a pástra, és az adott pontjaiknak az átlaga adja majd a versenyzők összpontszámát.

Idén két ötödik hellyel tértek haza a magyarok. A női technikai csapat, azaz Bozsics Katalin és Hintenberger Máté (velük tavaly a világbajnokságon egy csapatban dolgozott Arató Krisztián is) és a férfi technikai csapat, a Gyuris Nikolett és Rohoska Ádám alkotta duó is az ötödik helyen végzett. Nemzetünket képviselte még Erős Sándor konty kategóriában, a sminkeseknél Asztalos Krisztina indult.

Arató Krisztián a sümegi fodrásztáborunkban

Arató Krisztián a sümegi fodrásztáborunkban

– Úgy kell tekinteni a szakmának az Európa- és a világbajnokságra, mint a Forma 1-es versenyek folyamán a koncepcióautókra. Nagyon sok versenyző próbál ötletelni, új irányok mentén alkotni, a világ legnagyobb trendjeiből meríteni. Mi ezeket próbáljuk letisztítva, hétköznapokban is fogyasztható formában a szalonjainkba bevezetni. Egy olyan fodrász, aki frissen szeretné tartani elméjét és igyekszik új dolgokkal meglepni vendégeit, nagyon sokat tud profitálni egy-egy ilyen verseny alkalmával, különösen akkor, ha versenyez is. Nem véletlenül hoztam fel a koncepcióautók példáját, melyek lehet, hogy nem úgy fognak kifutni az utcákra, ahogy azt a tervekben, mintamodellben megalkották, de a fejlesztések, a legjobb újítások biztosan beépülnek majd a hétköznapok autóiba.

Arató Krisztián elmondta, hogy egy ilyen szintű nemzetközi verseny előtt, nem csak a versenyzőknek, hanem a zsűrinek is nagyon komolyan kell vennie a felkészülést.

– Mielőtt kiutaztunk volna a bajnokságra, egy zsűri szemináriumot tartottunk, ahol bemutattuk a kollégáknak a saját felkészülésünk során megszerzett ismereteket: az új szabályrendszert, a zsűrizés menetét, az esztétikai elvárásokat. Fontos feladatunknak érzem, hogy a tapasztalatainkat megosszuk a kollégákkal, ez a szakma érdeke is – zárta gondolatait a MOSZI Fodrász Ipartestületének alelnöke.

 

akadmin