post

Avagy, hogyan válasszuk ki a megfelelő csaptelepeket a lakásba

A csaptelepek elég triviális háztartási eszköznek tűnnek, amik egy életen át ott voltak körülöttünk, és talán bele sem gondoltunk még, hogy másikat kell majd egy napon vásárolni. Azonban, ha valaki ezt a bejegyzést olvassa, akkor bizonyára mégis eljutott az életének ezen pontjára. Érdemes tehát többet megtudni arról, hogy hogyan lehet megfelelő csaptelepeket választani a lakás minden releváns pontjára, mik az előnyei és a hátrányai az egyes kialakításoknak, és persze érdemes lehet arról is néhány szót szólni még, hogy hogyan lehet esetleg egy csaptelep segítségével spórolni a vízfogyasztáson is.

A fürdőszobai csaptelepek

Amikor a csaptelep szót hallja valaki, valószínűleg a fürdőszobai darab fog eszébe jutni. A fürdőszobán belül is meg kell különböztetnünk a mosdón található darabot, és a kád csapját. Ezek között sok különbség lehet. Kezdjük is tehát a mosdóval. Itt is sok lehetőségünk van. A ház kialakítása nagyban determinálja azt, hogy nekünk milyen terméket kell majd választanunk. A mosdókagylóból jön-e ki a víz vagy a falba van szerelve? Ha nem szeretnénk nagyobb átalakításokba bonyolódni, akkor érdemes tehát olyan csapot beszerelni, amilyen a korábbi volt. Ha teljesen új a lakás, akkor természetesen a választás csak rajtunk múlik, és hogy melyik megoldás egyszerűbb. Ezután érdemes néhány szót ejteni természetesen a csap saját kialakításáról. A legnagyobb dilemmát általában a karok okozzák. Sok pro és kontra van az egykorú és a kútkarú csapok esetében. Mindkét kialakítás jó a maga nemében, inkább ízlés kérdése a dolog. Az egykarú csaptelepek esetében nem kell például mindkét kezünket igénybe venni a beállításhoz, így ha mondjuk csak az egyik kezünk koszos valamilyen okból, azzal nem kell a karhoz érni. Igaz ez akkor is, hogyha valamit tartunk kell, és így egyetlen szabad kezünk marad. Ilyen eset például egy kiscica fürdetése, aki folyamatosan szökne el a tisztálkodás elől inkább, azonban mi könnyedén le tudjuk fogni, és közben a vizet is könnyedén be tudjuk állítani. A kétkarú fajta nagy előnye például az esztétikai értéke. Egyszerre vintage és trendi, könnyen lehet kezelni, nem kell kitapasztalni, hol érzékel igazán, mint az előbbi típus esetében. Itt pontosan meg tudjuk határozni, hogy melyik a meleg és melyik a hideg csap, így valóban igen egyszerű kezelési lehetőséget biztosít.

A másik fontos kérdés a csaptelepek nyaka. Sokan szeretik a kisnyakú fajtát, de otthon mindenképpen vigyáznunk kell arra, hogy nehogy túl kicsi legyen a kicsi nyak, amivel a víz a mosdókagyló szélén, s így egy idő után a padlón kötne ki. Alapvetően célszerű lehet a magasított nyak választása erre a helyre mégis. Hiszen nem csak a konyhában moshat el dolgokat az ember, ha esetleg valamilyen ruhaneműt, esetleg plüssállatot szeretnénk elmosni, akkor nem kell rögtön lavórra vagy a kádra gondolni, hanem ideális esetben elmoshatunk egy nagyobb plüssállatot is egy magasított nyakú csapnak köszönhetően.

Térjünk át a kádhoz. Itt szintén sok lehetőségünk van, nem is beszélve arról, ha valakinek zuhanykabinja van. Mindenképpen kell tehát egy szórófejes vég a fürdéshez, ami lehet hosszított, vagy falban végződő. Sokszor jobban jár az ember a hosszú kialakítással, mert így pontosan azt moshatja el vele, amit szeretne, kihagyva például az ember haját, vagy valamilyen más mosandó ágynemű, plüss és egyéb dolgok esetén sem kell eláznia az embernek. Ezeket könnyedén át lehet alakítani a hajmosó napon egy akasztó résszel, ahová a szórófejet behelyezve, máris élvezhetjük, hogy nem kell tartanunk azt.

Érdemes kádnál továbbá olyan csaptelepeket választani, amik külön kádtöltő fejjel is rendelkeznek egy átváltógomb segítségével. Így sokkal gyorsabban tölthetjük meg a kádat, miközben nem kell fognunk semmilyen részét annak, így addig nyugodtan ki is mehetünk a szobából (bár nem ajánlatos túl hosszú időre).

A konyhai csaptelepek

A konyhai csaptelepek esetében ajánlott a magasított nyakút választani, hogy a tányéroszlop beférjen mosogatás előtt, és egy nagyobb fej saláta elmosása se jelentsen különösen nagyobb gondot. Előnyös lehet a spórolás szempontjából egy olyan darabot választani, amely kihúzható szórófejjel rendelkezik. A szórófej apró cseppjeivel könnyebben tudunk elöblíteni dolgokat, mert nagyobb felületet ér, miközben a nehezen megmosható zöldségeket, gyümölcsöket is könnyebben megtisztíthatjuk a segítségével, így kevesebb vizet használva mind a két felmerülő esetben. A kihúzhatósága pedig további előnyöket jelent, hiszen így akármi is legyen, amit meg szeretne az ember tisztítani, könnyű dolga lesz. Itt általában kétkarú csaptelepek közül szoktak válogatni, de bizonyára nem lenne nehéz feladat erre rácáfolni sem.

Sok lehetőségünk van tehát, amikor a csaptelepekről van szó, de ne felejtsük el soha figyelembe venni az adottságait a lakás kialakításának, és gondoljuk alaposan végig, melyik lenne a szubjektív életmódunkhoz legjobban illeszkedő kialakítás.