post

Mindenféle macska játékot élvez a cica?

A macskák egészen fiatalkoruktól kezdve nagyon játékos lények, amiből nem is nőnek ki. Érdemes ezért néhány játékot beszerezni. Persze a macska játékok sem garancia arra, hogy a cica nem a kedvenc dísztárgyunkkal  a szájában fogja végezni, azonban az esély így mégis kevesebb lesz. Alapvetően a cicák nagyon jól feltalálják magukat, hogyha többet is tartunk, akkor nagyon jól elvannak egymás társaságában.

Milyen macska játék az igazi?

A cicák inkább társaikhoz kötődnek, mint az emberekhez. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem szeretik a gazdájukat, csupán jobban megtalálják a társaságot maguk között. Ezért érdemes egy-két macska játékon elgondolkozni, hogyha csak egy cicánk van. Én ilyen esetben mindenképpen ajánlanék egy-két mozgó játékot, például elektromos egeret. Így arra is fel lesz készülve a cica, hogyha egy-két rágcsáló felbukkan esetleg az otthonunkban. De igazából nagyon nagy a választék. Mindenféle labdával szívesen elgurigáznak. Ha a lakásunkban kevés hely jut neki, akkor egy macskabútor is szolgálhat mászókaként a számára. A cicák szeretik a magaslati levegőt szívni, ezért érdemes olyan macskabútort venni neki tehát, amelyről könnyen belátja az egész helyiséget, különben ő maga talál majd ilyen helyet, és esetleg a kedvenc dísztárgyainkat löki le ennek érdekében a polcról.

Milyen ne legyen a macska játék?

Az fontos azonban, milyen macska játék nem megfelelő a cicánk számára. Nem mindegy ugyanis, hogy mit vesz a szájába, mit harapdál. Kerüljük az olyan játékokat, amiket ki tud kaparni a körmével, ugyanis ezek hamar tönkre fognak menni, és utána még félő is, hogy a macska esetleg megeszi őket. Az apró darabos játékok sem megfelelők, ezeket is le tudják nyelni, szóval igazából a szabály egyszerű: csak semmi, amit le tud nyelni a macska vagy a karmai segítségével el tud pusztítani. Ezt a feltételt nem túl nehéz betartani, ha jól belegondolunk, hiszen ha megfelelő forrásból választjuk a macska játékot, akkor az biztosan nem fog ezeknek a negatív feltételeknek megfelelni.

Csörgős legyen a macska játék?

Érdekes a kérdés. Annyit azért le szoktunk szögezni, hogy az állatok nyakörvén lehetőleg ne legyen csörgő, hiszen az akárcsak minket, őket magukat is az őrültbe tudná kergetni. A játékoknál azonban sokkal fakultatívabb helyzetről beszélhetünk, úgyhogy a választás tulajdonképpen csak rajtunk áll: akarunk mi csörgős játékot venni az állatnak? Hogyha a csendet és a békét szeretjük, talán nem a legjobb ötlet, hiszen a nap végén mi leszünk idegesek.

Mennyi macska játékot érdemes vásárolni?

A cicáknak nem kell sok a boldogsághoz. Egy puha hely a földszint felett, mindig elég cicaeledel és persze pár játék. De mennyi az annyi? Nem kell egy teljes doboz macska játék bevásárlására vetemedni rögtön. A cicák nagyon kreatívak és nem nagyon szoktak unatkozni. Ha van egy játékuk, azt hosszú ideig használják, nem is nagyon unják meg. Ha meglátunk persze valamilyen érdekes újdonságot, ne hagyjuk ki azt, csak mert a cicának mert van játéka, azonban néhány darab valóban elég a számukra, így mi sem visszük magunkat anyagi nehézségekbe, hogy a macskának egy játék kastélya legyen a nappali közepén, de azért ne is a kanapé oldalán élje ki a kaparási vágyait.

Milyen egyéb felszerelések szükségesek a macska játék mellett?

Fontos a megfelelő eledel kiválasztása, egy nyakörv, hogyha a cicánk ki is járhat az utcára esetleg. Érdemes olyan nyakörvet választani, amin fel tudjuk tűntetni a nevünket és a címünket, így ha el is tűnik a cica, könnyebben haza tudja juttatni egy megtaláló. Érdemes előre beszerezni olyan apróságokat is, mint a bolhairtó. Ez lehet maga a nyakörv, de csepp formájában is érdemes lehet beszerezni. A cica helyére is érdemes egy bolhairtó port megvásárolni, hogy azok ne térhessenek vissza a kedvencünk bundájára. Emellett jó, ha megvan a cica maga etetőtálja, fekvőhelye. Házban természetesen az alom és az alomtálca is elengedhetetlen kellék.

Ne feledjük: a macska játék még nem teszi boldoggá a macskánkat

Ahhoz a gazdi szeretete és törődése is kell. Keressünk időt a sűrű napunkban egy kis hátvakarásra és dajkálásra. A cicák nem mindig tudják kifejezni, hogy mikor éhesek a szeretetre, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem szeretne közös időt együtt tölteni. Erre nagyon jó lehetőséget adnak a macska játékok is, hiszen így mi is részt vehetünk a közös játék örömében. Nem kell sok tehát ahhoz, hogy a cica boldog legyen, de a maga kis világában jó, ha mindene megvan. Ez pedig az a gazdik felelőssége. Ne hagyjuk unatkozni őket egyedül. Mivel a macskák kifejezetten napirendet követő lények, ezért jó, ha mi is ehhez tartjuk magunkat, így az eledelt adhatjuk nekik megszokott időközönként, a játék időtartama és időpontja közel azonos legyen. Nem kell aktív életet élnie a cicánknak, ők már csak ilyen lusta kis lények, akik jobban kedvelik a napközbeni szunyát, mint a hosszú sétákat a parkban, amivel szerintem igen sokan tudunk azonosulni. Tehát mindent csak a maga módján, a maga idejében, és a macskatartás tényleg nem lesz nehéz feladat.