A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

A MOSZI-val is egyeztetnek az online pénztárgépek ügyében

/ 2015-04-02 Hírek No Comments
ck01

Post By RelatedRelated Post

Államtitkári ígéretet kapott a MOSZI elnöksége, hogy a pénztárgépek használói körének kiszélesítéséről folytatott társadalmi, szakmai egyeztetéseken számítanak az ipartestület megjelenésére.

Pozitív válasz érkezett a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a MOSZI elnökségének levelére: Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára ígéretet tett arra, hogy a régóta rebesgegett online pénztárgépek szépszakmai kiterjesztésről folyamatosan egyeztet az ipartestület képviselőivel. Pankucsi ezen kívül azt is leírta: a pénztárgépek beszerzésére, beszerelésére és az átállás költségeire állami támogatás igénybevételét is biztosítani fogják majd a MOSZI által képviselt szakmáknak.

A MOSZI elnöke, Schulze László és a szakmai elnök, Berendi László februárban fordult levélben a szaktárca felé, amelyben arra kérik a nemzetgazdasági minisztert, hogy az ipartestület által képvisel szakmák érdekében azonnali és sürgős egyeztetésre van szükség. A szakvezetés úgy fogalmazott: a tagságban és azon belül is a kisebb vállalkozók között nő az elkeseredettség és a bizonytalanság a pénztárgépek egységes alkalmazása, bevezetése terén.

Az elnökség úgy véli, hogy a bevezetést követően több vállalkozás is megszűnhet, mert a folyamatosan csökkenő szolgáltatási igények miatt a kisebb fodrászatok, kozmetikák jelentős részének a jövedelme csökken – már több esetben nem éri el a minimálbér nettó összegét sem. Véleményük szerint a székbérlők vannak a legnehezebb helyzetben (és a legtöbben…), akik már a vállalkozásuk megkezdésekor is kényszervállalkozók voltak, mivel a gazdaság szereplői a magas közterhek miatt az alkalmazotti jogviszonyt nem tudják vállalni.

„Nem az online pénztárgépek bevezetése ellen, hanem egy konszenzussal kialakítható, előzetesen a szakmákkal egyeztetett szabályozás érdekében szólunk, ami nem veszélyezteti sem az adózást, sem a vállalkozások fennmaradását” – írták levelükben a MOSZI elnökségének képviselői.

Ahogy arról mi is beszámoltunk a napokban a Világgazdaságnak az adózásért felelős államtitkár, Pankucsi Zoltán arról beszélt, hogy a tárca tervei szerint a szépségiparban és a taxisoknál is még az idén szeretnék megoldani a kasszák bevezetését, és minél hamarabb elő kívánnak állni az erről szóló javaslattal.

Sajtóértesülések szerint egyébként a kormányzat jogszabálymódosítással szeretné megteremtenie annak lehetőségét is, hogy egy pénztárgépet több vállalkozó is tudjon használni, a fodrászatokban, kozmetikákban ugyanis jellemző a székbérlés: egy helyen több vállalkozó van, vagyis logikus volna, hogy ne kelljen mindegyiküknek megvásárolni a legalább százezer forintba kerülő új gépet.

 

 

akadmin