A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Ahol a legjobbaktól tanulhatsz, ahol a legjobb helyen vagy!

VAN_7864 másolat

Post By RelatedRelated Post

A szépészeti szakmák, a fogtechnika és az üdítőgyártás ismereteit a gyakorlati tudás legmagasabb szintjein lehet elsajátítani a MOSZI nappali OKJ-s és tanfolyam jellegű képzésein. A MOSZI iskolájában ipartestületi, országos ismertségű, elismert mesterek oktatnak, és akár nemzetközi diplomát is lehet szerezni.

– Három típusú képzési formát indítunk: az iskolarendszerű OKJ-s képzéseket, iskolarendszeren kívüli OKJ-s tanfolyamokat és egyéb szakmai, nem OKJ-s tanfolyamokat – avat be bennünket a MOSZI képzési struktúrájába Kresznerits Szilvia iskolatitkár. Az iskolarendszerű OKJ-s képzések államilag támogatottak, amelyek az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmai végzettséget adnak.

– Általában nappali rendszerű képzéseket indítunk (bár van engedélyünk esti és levelező képzésre is…), de minden évben a szakmaszerkezeti döntés függvénye, hogy kapunk-e állami finanszírozást az oktatásra – folytatta az iskolatitkár.

VAN_7942 másolat

Iskola az első szakmáért

– Nappali tagozatos képzésekre 21 éves korig, az első szakma megszerzése esetén lehet jelentkezni. Heti öt nap zajlik az oktatás, 8 tanórában. Általában 8:00-15:00 óráig, de a képzéstől függően lehetnek délutáni órák is, főként a gyakorlatokon. Mi három területen indítunk képzéseket: 1) gyakorló fodrász és fodrász ráépülő tanfolyam; 2) gyakorló kozmetikus és kozmetikus ráépülő tanfolyam, végül 3) fogtechnikus gyakornok és fogtechnikus ráépülő tanfolyam – mondta Kresznerits Szilvia, akitől megtudtuk azt is, hogy a nappali tagozatos képzések 2+1 évesek( a fogtechnika területén 2 + fél év) államilag támogatottak, a tanulók tanulószerződéssel vannak a gyakorlatokon, amikre munkaruhát, étkezési hozzájárulást és ösztöndíjat is kapnak – ez az alapanyag, az alapfelszerelés költségeinek jelentős részét fedezi.

– Mind a három területen tanműhellyel, tanlaborral rendelkezünk, de hiszünk abban, hogy a szakmai gyakorlatot csak a valódi gazdasági életben tanulhatják meg igazán a fiatalok, így a Magyar Országos Szakmai Ipartestület mestereinél kihelyezett formában szervezzük meg a gyakorlati képzést. Ennek előnye, hogy a tanulók a vizsgára készülés mellett megtapasztalhatják, hogy mit jelent valójában a választott területükön dolgozni, milyen kihívásokkal kell szembenézniük, és erre megoldásokat is kaphatnak mesterüktől. Sok esetben tapasztaljuk, hogy a fiatal pályakezdők még évekkel később is felkeresik oktatójukat szakmai és a munkakezdéssel kapcsolatos egyéb kérdéseikkel. Egy igazi mentori rendszer tud így kialakulni, és szemben a kizárólagos tanműhelyi képzésekkel, több oldalról valódi kapaszkodót kaphatnak a tanulók – emelte ki az iskolatitkár.

VAN_8041 másolat

Magasan kvalifikált szakemberek

Az iskolarendszeren kívüli OKJ-s tanfolyamok költségtérítésesek, amelyek az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmai végzettséget adnak. Itt lényegesen rövidebb a képzési idő és intenzívebb a képzési rendszer. – Munka vagy egyéb elfoglaltság mellett is végezhetőek a képzések, látogathatóak a tanórák. Az elméleti órákat hétköznap délutánonként vagy hétvégén tartjuk, és a gyakorlat is lényegesen rugalmasabb, mint a nappali képzések esetében. A mesterrel történt egyeztetés alapján kell letölteni a kötelező gyakorlati időt – hangsúlyozta az iskolatitkár.

– Az előbbieken kívül öt egyéb szakmai OKJ-s szakmai tanfolyamot indítunk: gyakorló kozmetikus és kozmetikus, gyakorló fodrász és fodrász, fogtechnikus gyakornok és fogtechnikus, kézápoló, műkörömépítő és lábápoló, illetve üdítőipari termékgyártó. A kozmetikusképzésünknél kiemelném, hogy az országban egyedülálló módon a MOSZI rendelkezik a kizárólagos joggal, hogy INFA nemzetközileg akkreditált bizonyítványt állítson ki. A magyar képzési rendszerhez képest a nemzetközi bizonyítvány megszerzéséhez magasabb szintű masszázs ismeretek, táplálkozási tanácsadás, férfi kozmetikai ismeretek, marketing- és PR-ismeretek továbbá haladó smink ismeretek szükségesek. Mi ezeket beépítettük a tanfolyamunkban, egyéb esetben külön képzés elvégzése lenne szükséges azoknak, akik ezt a végzettséget meg szeretnék szerezni. (Az egyéb szakmai tanfolyamok: szakmai nyelvi tanfolyamok; smink tanfolyam, szakmai továbbképző tanfolyamok már végzett szakembereknek; nyirokmasszázs- nyirokdrenázs tanfolyam, elsősegély, elsőellátás, stb.)

A Képzések feltételeinek tekintetében Kresznerits Szilvia kitért arra is, hogy minden esetben modern felszereléssel rendelkező tanműhelyek, tanlabor áll a diákok rendelkezésére. Ezek általában a gazdasági életről nem élesen leválasztottak, a fodrászati szalon vagy fogtechnikai labor mellett működnek.

VAN_7892 másolat

Csak komoly érdeklődők jelentkezését várják

– Országos vizsgaközpont is vagyunk, így a gyakorlati helyek a jogszabályi feltételeknek nemcsak oktatási, hanem vizsgáztatási szempontból is teljes mértékben eleget tesznek. Tanulóink lehetőséget kapnak arra, hogy a tanműhelyi oktatás mellett, vagy azt kiegészítve a valós szakmai térben is kipróbálhassák magukat. A gyakorlat jelentős része mesterekhez kihelyezett formában zajlik. Gyakorlati oktatóink a MOSZI Országos Szakmai Ipartestület tagjai, mestervizsgával rendelkeznek, itthon és nemzetközileg elismert szakemberek. Elméleti oktatóink diplomás tanárok, akik sok esetben az adott szakterületen szakmai gyakorlattal is rendelkeznek. Így nem elvont elméletet kapnak a tanulók, hanem a gyakorlati tudással szorosan összekapcsolt háttértudásra tehetnek szert – fejtette ki a titkár.

VAN_8295 másolat

A MOSZI iskoláját, oktatási rendszerét olyan embereknek ajánlják, akiket valóban érdekelnek ezek a szakmák, akik tanulni akarnak, és nem csak egy újabb végzettséget szeretnének a hivatalos papír miatt. – A mestereink valóban az életre, a szakmai kihívásokra nevelnek. Több mint 20 éves, komoly iskoláról van szó, nálunk nagyon széles a képzési kínálat. Mivel továbbképző tanfolyamaink is vannak, azoknak is ajánljuk képzéseinket, akiknek magasabb szintű tervei vannak az adott szakmával.

A képzésekről további, részletes információt ide kattintva kaphat.

akadmin