A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 17.

Az anyaföld gyümölcseiért

Post By RelatedRelated Post

A MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület is hivatalos volt a december közepén, a Földművelésügyi Minisztérium által rendezett Hagyományos Termékeket Előállító Közösségek Világnapján.

az-anyafold-gyumolcseiert

Az Ipartestület termékbemutatóval, kóstolással és jelentős személyes jelenléttel képviselte magát a Terra Madre („Anyaföld”) Napjának szentelt konferencián és találkozón. Szabó István elnök oklevelet is átvett; a szakmai rendezvényen közel kétszázan vettek részt.

A nap célja – évek óta – a hagyományos termékeket előállító közösségek támogatása, együttműködésük és tapasztalatcseréjük elősegítése.

az-anyafold-gyumolcseiert-2

A minisztériumban tartott szakmai rendezvényen Simon Attila István államtitkár elmondta: a tradicionális termékek megerősödésével és elterjedésével új korszak határán áll a magyar élelmiszergazdaság. „Fontos jogszabályi könnyítéseket értünk el a hagyományos termékek védelmében. Jelentős szakmai segítséget nyújtunk a helyi termelői közösségeknek a nemzeti és uniós minőségrendszerekbe kerüléshez. Előreléptünk az uniós oltalomhoz fűződő jogérvényesítésben is” – húzta alá Simon Attila István, aki szerint a hagyományos és kézműves élelmiszerek esetében most már az értékesítési csatornák, például a termelői piacok kiépítése az egyik fő feladat.

az-anyafold-gyumolcseiert-3

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár előadásában rámutatott: a XXI. századi magyarság történelmének szerves részét képezi a nemzeti értékek és a hungarikumok gyűjtése. Célunk, hogy a hungarikumok a „magyarság nagyköveteivé” váljanak szerte a világban.

A konferencia keretében a hazai hagyományos termékeket előállító közösségek, amelyek elnyerték a HÍR védjegy használati jogát egy kis kiállítás keretében mutatták be termékeiket, köztük a MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület delegátusa is.

az-anyafold-gyumolcseiert-4

A rendezvényen díjazásban részesültek a HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók) védjegyhasználati jogosultságot elnyert pályázói: „A Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány” a „cigándi kásás káposztáért”; Sánta Judit Nagyrédéről a „natúr kecskesajtért”, Batha Judit Szalafőről az „őrségi tökmagolajért”, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje „vízen kullogó”-ért, valamint az Észak-Magyarország Flórája Faunája Természet- és Állatvédelmi Alapítvány a baskói hagyomány szerint készített „kőttes süteményért”.

A minisztérium által működtetett HÍR védjegy pályázat eredményeként 2010 óta – az idei díjazottakkal együtt – összesen 48 pályázó 117 terméke nyerte el a HÍR védjegy használatának a jogát. Ez alkalomból megalakult a HÍR védjegyes termelők, előállítók, csoportosulások képviselőinek közössége, a Hagyományok-Ízek-Régiók Védjegyesek Klubja.

az-anyafold-gyumolcseiert-5

 

akadmin