A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 17.

Az életkorok pszichológiája a kozmetika tükrében

ck

Az idei negyedik Kozmetikus Klubnapon Boronkay Vica kozmetikus mester, biológia tanár és mentálhigiénés szakember kalauzolta el a hallgatókat a psziché világában, hogy bemutassa: az ember lélektani fejlődésének krízisei bizony tükröződnek a bőrön – és természetesen beszélt arról is, hogyan segíthet ezekben az esetekben a kozmetikus.

„Az életkorok biológiája, pszichológiája a kozmetika tükrében” – olvashatta a kivetítő első képkockáján, aki a hétfői klubnapon ellátogatott a MOSZI székházába.

2

– Azokon a fejlődési fokokon haladunk végig, amelyek kozmetikai szempontból fontosak, mint a pubertás, az ifjú és a felnőtt kor. A bőrnek nagyon erős kapcsolata van ugyanis a pszichikummal. Minden életkorból adódó, ahhoz köthető krízishelyzet, amely megviseli az embert, az tükröződik a bőrön, ezért nagyon hasznos, ha egy kozmetikus tud erről, tisztában van azzal, hogy az adott életkorban lévő ember milyen lelki folyamatokon megy át, és milyen eszközei, lehetőségei vannak a kezeléshez, megelőzéshez. Az előadás másik részében pedig végig megyünk azon a folyamaton, ahogy az én ezekben a krízisekben eljut a szorongástól a pszichoszomatikus tünetekig. Minden kornak van egy sajátos lélektani fejlődési folyamata, egy adott krízisre egy adott bőrproblémája, ami a lelki tényezők tükrében is tud romlani vagy javulni – avatta be Boronkay Vica előadása elején az „outsider” tudósítót, hogy milyen témát járnak majd körbe az est folyamán.

3

A MOSZI előadójában minden „jegy elkelt”

Nem véletlenül, hiszen a hallgatók olyan izgalmas, intellektuális kiránduláson vehettek részt a másfél órás előadás során, ahol többek között a pubertás kor ellentmondásos lelki világába is betekinthettek, de megtudhatták azt is, hogy miben különbözik a férfiak klimaxa a nőkétől, és mit kell tenni, hogyan kell bánni azzal a vendéggel, aki épp változó korban van. Ugyanakkor az ifjú kor útkeresésének pszichés kríziseiről is hasznos ismereteket gyűjthettek be a jelen lévő szakemberek. Az előadás második részében az én felépítését, szerkezetét tárta elénk a MOSZI tanára, beszélve az ösztön-énünk és felettes-énünk állandó harcáról, a freudi pszichológiáról és az életszerepeinkről,a melyeket néha úgy kell váltogatunk, mint a modelleknek a ruhákat a kifutón.

Az életkori krízishelyzetek mellé Boronkay Vica felvázolta azokat a válaszokat is,

amit a kozmetikus szakemberek adhatnak a vendégeiknek.

A kamasznak például a diszkréciót, türelmet, megértést és mivel a gyermekkor és a felnőtté válás határán inog: lehetőséget a döntéshez, hogy például a bőréhez, a gyulladásaihoz illő kezelések, anyagok közül válassza ki ő, melyiket szeretné. De megtudhattuk azt is, hogy a változó korban élő és bizony a hangulatingadozástól, alvászavaroktól, fáradtságtól, a hőhullámoktól szenvedő és az öregedéstől félő vendégeknél milyen jelentős szerepe van az érintés minőségének, a megértésnek, a bátorításnak. Ez az a korszak, mikor a női külsőnek és belsőnek egyaránt kényeztetésre van szüksége, ez már az ellazulás, a ránctalanító, simogató, hidratáló, a prémiumkezelések időszaka.

1

Boronkay Vica azonban kiemelte azt is, hogy mindezt egy nagyfokú bizalommal, korrektséggel is alá kell támasztania a kozmetikusnak, mert a vendégnek fontos, hogy érezze azt, hogy őszinte a közeledése a szakembernek, valóban érdekli őt az előtte fekvő ember, és nem pusztán a vállalkozása újabb gyümölcseként tekint rá.

 

 

 

akadmin