A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Az elmúlt év legszebb pillanataiból válogattunk

Erdélyben a szódások

A MOSZI szódás különítménye október elején látogatott el Székelyföldre. Vendéglátójuk Kozma István volt, aki családjával nagy-nagy szeretettel (no meg vacsorával…) fogadta a küldöttséget. Személyes beszámoló következik az utazók tollából…

beliv01

„A megérkezés másnapján – kora reggel helyett… – késő reggel Marosvásárhely zegeit-zugait jártuk körbe, azonban a délelőttbe két üzemlátogatást is belesűrítettünk.

Délután elindultunk Homoródra, megpihenve a szovátai Medve-tó partján.

Szováta Székelyföld legnépszerűbb nyári üdülőhelye: a fürdőtelepen gyönyörű villák sorakoznak, amelyek jó része még a Monarchia időszakában épült.

Ezután rövid megállók következtek Korondon, Farkaslakán Tamási Áron síremlékénél, majd Székelyudvarhelyen. Közben ránk sötétedett, így a máréfalvi székelykapukat már csak másnap reggel csodálhattuk meg. A napot a borvizeiről híres Homoródfürdőn zártuk kiadós vacsorával és természetesen egy kiadós kvaterkázással a székely szódásokkal.

Másnap délelőttöt újra a szakmának szenteltük. Reggeli után a Szentegyházán található szikvíz- és üdítőgyártó üzembe látogattunk, onnan pedig a Libán tető felé haladva álltunk meg egy üdítőüzemben. Ezután gyönyörű napsütésben átutaztunk a Libánon, majd onnan leereszkedve, Gyergyószentmiklóst érintve kaptattunk fel a Gyilkos-tóhoz, hogy később gyalogosan ereszkedjünk le a Békás-szoroson.

beliv02

Utolsó reggelen sűrű ködben indultunk hazafelé, utazásunkat megszakítva a Tordai Sóbarlangnál.

Az utazás nemcsak a Székelyföld varázsa, hanem a székely szikvízgyártók kedves vendéglátása, a szakmai tapasztalatok egymásközti megosztása, és négy nap „felhőtlen” – valóban napsütéses – szakmai, baráti együttléte miatt marad emlékezetes.

Külön köszönet a székely szikvízgyártó kollégáknak, Kozma István vendéglátónknak, valamint Hamvas Istvánnak, aki az utazást megszervezte.

Reméljük – a képek láttán és rövid leírásunk alapján – legközelebbi utazásunkhoz többen kapnak kedvet.”

beliv03

Erdélyben a hazai szódás csapat

akadmin