A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Díjak, elődások, viták és buli a fogtechnika szent napjain

ck

Post By RelatedRelated Post

Az ország legnagyobb presztízsű és legelismertebb fogtechnikai szakmai rendezvényét idén a Duna-parton, egy hajón tartották. Míg a fedélzeten előadások folytak, a gépház fölött 12 tehetség alkotott a tanulmányi versenyre, a bulin pedig egy Földváry zenélt, aki ráadásul gyakorló fogtechnikus is…

– Ez a fogtechnikusok szent napja, ilyenkor nem dolgozunk, mert ünnep van… – kezdte megnyitóbeszédét Schulze László, a MOSZI és az Országos Fogtechnikus Ipartestület elnöke, aki úgy folytatta, hogy most egy olyan helyen kötött ki a Földvári Imre Nemzetközi Fogtechnikus Kongresszus, amit mindig is szerettek a fogtechnikusok: vízközelben és a centrumban.

Schulze László megnyitóbeszéde

Schulze László megnyitóbeszéde

– A nagy múltú szakma csaknem négy évtizede megtartott összejövetelei, tanácskozásai meggyőzően bizonyítják, hogy a fogtechnika átvészel minden viszontagságot, nemcsak múltja, jelene, de komoly jövője is van, amelyet az államilag elismert képzés is biztosít. A kézműiparban együtt jelenik meg a hagyomány és a jövő, egyfelől az értékeket kötelességünk megőrizni, másfelől meg kell felelnünk a kihívásoknak – ezt már Rabi József, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának alelnöke mondta köszöntőjében. Az alelnök kiemelte azt is, hogy a számítógépek általános elterjedése megalapozza a negyedik ipari forradalmat, soha nem látott technikai megoldások, innovációk jelennek meg az iparban, így a fogtechnikát is forradalmasítja a számtógépvezérlés és a 3D-s nyomtatás.

Az innováció jegyében

A Földvári Imre Kongresszuson – ami ünnepélyes díjátadóval kezdődött – többek között ezekről a legújabb technológiákról, újfajta eljárásokról, anyagokról is hallhattak előadásokat a jelenlévő szakemberek, a kiállítók segítségével pedig megismerhették a legújabb gépeket, technológiákat is.

Míg a hajó fedélzetén a kongresszus előadásai folytak és egy szakmai vitákat kiváltó kerekasztal-beszélgetés is zajlott (amelynek részleteiről egy következő cikkünkben mi is beszámolunk majd – a szerk.), addig a gépház fölött a Földvári Imre Országos Tanulóversenyen készültek a tehetséges fogtechnikushallgatók munkái.

3

Később a szórakozás sem maradt el: a péntek esti bulinak pedig különös színt adott, hogy egy gyakorló fogtechnikus, Földváry Károly együttese, az Old Sámán Zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

A szombat reggel a MOSZI előadójának, Esze Péternek Európa legnagyobb fogászati kiállításáról, a kölni Internationale Dental-Schau-ról szóló érdekes beszámolójával indult; ezt még öt előadás követte. A szakemberek betekinthettek többek között a PiDental CAD/CAM rendszerébe, és hallhattak egy BioHPP nevű anyag körüli innovációs technikáról és egyéb alternatív implantációs eljárásokról is.

A kongresszust az utánpótlás díjazása zárta: a tanulóversenyen indult 12 tehetség legjobbjai vehették át az értékes elismeréseket, amelyek között szakmai gyakorlat és tanulmányút is szerepelt.

Elhivatott szakemberek nélkül nem megy!

– A rendszerváltás előtti időkben, mikor el voltunk zárva a nyugati technológiáktól, sokkal nagyobb volt az érdeklődés. Most inkább az a jellemző, hogy az a fogtechnikus, akinek kevesebb munkája van, azért nem jön el, mert nincs pénze, aki meg sokat dolgozik, ő pedig azért nem. Én ilyenkor bezárom a laboratóriumot, és az összes tanulóm és alkalmazottam itt van. Ezt kellene tenni, előre beírni a fogorvosok naptárába, hogy ezen a szent napon a fogtechnikusok nem dolgozzanak, tessék úgy tervezni az évet – nyilatkozta a szepszakmak.hu-nak az elnök.

2

– Az országban ez az egyetlen fogtechnikus-rendezvény van, amely megmutatja azokat az irányokat, amerre a szakma tart – erről már a kongresszusi záróbeszédében szólt Schulze László.

– A két napon tartalmas órákat töltöttünk el, sok új információval, ismerettel lettek gazdagabbak mindazok, akik részt vettek a kongresszuson. Hallottunk több előadást is a modern technológiákról, gépekről és már-már olyan jövőkép rajzolódott ki, hogy nem is lesz majd szükség fogtechnikusokra, mert a számítógépek mindent elvégeznek. Ezt én cáfolnám, mert a gépek irányításához, a tervezéshez is olyan fogtechnikusra van szükség, aki képzett és jó érzékkel, látással tud tervezni, ismeri a fogformákat. A számítógépes rendszerek úgy működnek, hogy bele van tárolva rengeteg manuálisan készített fog rágófelszíne, formája stb., ezeket pedig ki kell választani a tervezésnél. Olyan programot én még nem láttam, amely meg is tervezi, el is készíti a munkát szakember segítsége nélkül. Szóval a jövőképet tekintve örömmel mondhatom, hogy bizony még jó ideig szüksége lesz a fogászatnak képzett fogtechnikusokra. Ezért fontos az, hogy minden évben eljöjjetek ide tanulni – zárta e szavakkal gondolatait és egyben az idei kongresszust is Schulze László.

A szakmai kitüntetéseket a következő fogtechnikusok kapták:

 

 Ezüstkoszorús mester

 Bokor András

Mezei Balázs

Babó István

Baumgartner Sándor

Farkas Béla

Szalayné Balogh Katalin

Triebl Ferenc András

 

 Aranykoszorús mester

Bencsik Zsolt

Farkas Gyula

 

A Földvári-díj

 Spergel Anett, Mata Dávid

A MOSZI által alapított díjak kitüntetettjei:

 

A szakma kiváló oktatója

 Andrejszki Géza

Hanser Zsolt

 

Életmű-díj

Simon Emil

 

Végh Zsuzsanna átadja a MOSZI Életmű-díját Simon Emilnek

Végh Zsuzsanna ügyvezető igazgató átadja a MOSZI Életmű-díját Simon Emilnek

 

 

 

akadmin