A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Egy gyógyító szépszakma és annak nagykövetasszonya

kincs05

Kincs Eszter, a MOSZI életmű-díjas lábápoló mestere 1968-ban kezdte a szakmát, s mintegy 35 évig oktatta rendszeresen a lábápolókat a MOSZI-nál és annak elődszervezeteinél. Ma már nyugdíjasként, társadalmi munkában, a szakma iránti alázatból és tiszteletből segít az ifjú szakemberek felkészítésében.

– Én már semmit nem csinálok pénzért, csak a szakma szeretetéért – mondta beszélgetésünk elején Kincs Eszter, akivel a MOSZI Országos Kéz- és Lábápoló, Műkörömépítő Ipartestület Háziversenyén találkoztunk, amelyre több indulót is felkészített Hajdú Katalin kolléganőjével.

– Sokat jártam külföldre, továbbképzésekre, a pedikűrös szakma legújabb fogásait, technikáit, az új eszközöket mind ezeken a tanulmányutakon ismertem meg. A MOSZI és annak jogelőd szervezetei a legnagyobb segítséget abban nyújtották akkoriban, hogy segítettek olyan bemutatókat szervezni, tartani, ahol a külföldön járt szakemberek átadhatták tapasztalataikat, új ismereteiket – emelte ki az életmű-díjas szakember, akinek több tanítványa dolgozik külföldön – Svájcban és Kanadában például –, mert mint mondta ez egy olyan szakma, amelynek a legjobb mesterei után igen nagy a kereslet, hiszen a szépészeten túl fontos, gyógyító tevékenységet is végeznek a manikűrösök, pedikűrösök.

kincs03Marnitzné Gál Enikővel

– Mikor én fiatal voltam, el nem tudtam képzelni, hogy szükség van olyan szakmára, ahol az emberek körmét kell levágni, ápolni, kezelni. A fiatalokon esztétikai manikűröket, pedikűröket végzünk, de van egy bizonyos kor, mikor megbetegszik a láb, a lábboltozat megsüllyed, kalapácsujja, benőtt vagy gombás körme lesz a pácienseknek. Túlsúlyosak leszünk idős korra, a testünknek ezt a súlyt cipelnie kell, bőrkeményedések, bütykök, deformitások képződnek lábainkon, ezt bizony kezelni kell, ami már az esztétikán túli, komolyabb, a gyógyászat területe. képzelje el, hogy például egy orvos, akinek órákat kell állnia az operáció alatt benőtt, gennyes körömtől vagy tyúkszemtől szenved, sajog a lába, miközben épp szívműtétet végez. Azért fontos a lábat ápolni, mert a fejüket is a lábunk hordja. Ha nem jó a lábunk, akkor fejben sem vagyunk egészségesek, mert a fájdalom miatt sérül a koncentrációs képességünk is.

kincs01

– A nők különösen veszélyeztetettek a lábfej egészségét illetően, hiszen gyakran járnak magassarkú, szűkített orrú cipőkben, ezektől a viseletektől sokkal hamarabb tönkremegy a lábuk, mert a szép lábbeli nem mindig kedvez az ujjak formájának, összeszorítja azokat és idővel eldeformálódnak, sérül a bőr és a köröm is. Szorít a cipő, lassul a keringés, vastagszik a bőr, tyúkszemek, bőrkeményedések keletkeznek, melyek nyomást gyakorolnak a csonthártyára, és ez már nagyon tud fájni. A szakmánk gyógyító részére jellemző a közös munka az orvosokkal, ortopéd sebészekkel. A pedikűrösnek fontos, hogyha beteg érkezik hozzá, el tudja dönteni, hogy bőrgyógyászati vagy sebészeti jellegű a probléma. Amikor a bőrgyógyász felírja a gyógyszert a betegnek és elküldi hozzánk, akkor ír egy pár sort, hogy mit kapott a páciens és milyen kezelést kell végezni rajta – mesélt a lábakra leselkedő veszélyekről és a gyógyításról Kincs Eszter, aki hozzáfűzte: régen ez a szakma a férfiaké volt, az ő mesterei is azok voltak, mint a Sallai István, Orel János.

kincs08Végh Zsuzsannával és Cséffalvay Beával

– Később jó magam is bekerültem az ipartestület vezetésébe és hatékonyan fogtuk össze a szakmát. A továbbképzéseken túl, szerveztünk batyus bálokat, találkozókat, ahol kibeszéltük a problémáinkat. A MOSZI azért is fontos nekem, mert a szakma fejlődésének egy kulcsa, mindig összefogta a legjobb szakembereket, támogatta a fejlődést, az oktatással pedig a jövőjét biztosította. Pedikűrösökre mindig is nagy szükség lesz, hiszen mi vagyunk azok, akik adott esetben visszaadjuk egy betegnek a mozgás szabadságát és nem lesz többé kiszolgáltatott – zárta gondolatait az életmű-díjas mester.


 

Válasszon egy gyógyító szépszakmát!

 

A MOSZI lábápoló tanfolyama OKJ-s iskolarendszeren kívüli tanfolyami képzés, amelynek a következő turnusa megfelelő számú jelentkező esetén 2015. július elején indul. Jelentkezési határidő: 2015. június 22.

További részleteket a képzésről ide kattintva találhat!

akadmin