A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Egy hajóban a hazai fogtechnikusok

ck100

Hajón rendezik a 2015-ös Földvári Imre Nemzetközi Fogtechnikus Kongresszust május 15-én és 16-án. A rendezvényről a fogtechnikus ipartestület és a MOSZI elnökével, Schulze Lászlóval beszélgettünk.

Idén az Aquamarina Gőzhajó Hotel fogadja a fogtechnikusokat, hogy Földvári Imre “megidézésével” vitassák meg a szakma legújabb irányvonalait.

“Na, de ki is a névadó?” – tesszük fel a kérdést Schulze Lászlónak.

– A 19-20. század fordulójától Schmidt Gyula laboratóriumában nagyapám több tehetséges fogtechnikussal együtt Földvári Imrével is dolgozott; lényegében ettől a korszaktól, e laboratóriumi közösség létrejöttétől számítják a magyar fogtechnika történetét – meséli a Magyar Országos Szakmai Ipartestület elnöke.

A fogtechnikus mester arról is beszélt, hogy 1952-re Földvári Imrének már jól működő laboratóriuma volt, amikor gondolt egyet, és elvégezte a fogorvosi egyetemet is. Attól függetlenül, hogy fogorvos lett, nem szállt fejébe a dicsőség, továbbra is a fogtechnikusok támogatását tartotta szem előtt. Az egyetemen professzor volt, miközben a Fogtechnikai Szemle Baráti Körének közösségében azon dolgozott, hogy folyamatosan szervezzenek színvonalas továbbképzésket, konferenciákat a fogtechnikusoknak. A továbbképzéseket akkoriban két egymást követő szombaton rendezték a fővárosban, ide kellett rendszeresen felutazniuk a vidékieknek is.  Mikor Földvári Imre meghalt, a szemle gréniuma Földvári Imre Továbbképzésnek nevezte el a szakmai összejöveteleket.

Schulze László a tavalyi kongresszus díjátadóján

Schulze László a tavalyi kongresszus díjátadóján

– Később a fogtechnikus ipartestület elnökeként a továbbképzés az én javaslatomra változott egy hétvégét átölelő konferenciává. Földvári Imre volt az atyja a Fogtechnikai Szemle Baráti Körének, amely jól kézben tartotta a továbbképzéseket, és később a Földvári Imre Kongresszust is. Gondosan megválasztotta, hogy milyen előadások legyenek, és akkoriban jellemző volt, hogy jól megkritizálták az előadókat. Ma már ez nem divat… Mikor én tanuló voltam, akkor a tanárom kiemelte: igenis kritizálni kell az előadót, mert annak is lehet igaza, aki hallgatja, nem csak annak, aki előad, hiszen a pulpitus mögött is lehet tévedni.

Kezdetben mindig Budapesten volt a rendezvény, majd az elnökség úgy gondolta, hogy a vidékhez is közelíteni kell. Az első fővároson kívüli konferenciát Balatononszéplakon tartották, majd Balatonakarattyán, de később a rendezvény Kecskemétre és Szegedre is eljutott.

“Mivel a társaságnak nagyon tetszett a balatoni közeg, a tó és a környezete, ezért azt találtuk ki idén, hogy maradunk a víznél, sőt vízreszállva tartjuk meg a konferenciát. Ezért az idei Földvári Imre Kongresszus egy dunai hajón lesz.”

Fontos kiemelni, hogy idén máricus 25-én tartották Európa legnagyobb nemzetközi fogászati bemutatóját, az International Dental Show-t Kölnben, és azok a kollégák, akik ellátogattak a szakmai napra, most nálunk mutatják be a legújabb fejlesztéseket és fogtechnikai irányokat.

– A Földvári Imre Kongresszus látogatásáért kreditpont jár; ide tényleg olyan tanulók, kollégák jönnek el, akik tisztában vannak azzal, hogy a tudás az érték, és aki nem vesz részt a konferencián, az hátrányba kerülhet a saját szakmájában. Az összejövetel azt a pluszt adja a fogtechnikusoknak, hogy naprakészek lesznek a saját területükön, így a vendégkör elégedett lesz, a vállalkozás pedig sikeres – hangsúlyozza az elnök.

– Nálunk akkor nevezhető jól sikerültnek, tökéletesnek egy munka, ha láthatatlan. Míg egy ruhánál az a cél, hogy a vásárlót az ismerősei megállítsák, hogy “micsoda ruhakölteménybe bújt”, addig nálunk az a baj, ha észreveszik, hogy dolgoztunk a fogsorral… A Földvári Imre Kongresszus a tökéletességhez mutatja meg a legjobb utakat.

A távlati célokkal kapcsolatban a szakember kifejtette: az ipartestület szeretné elérni, hogy végre elkezdődhessen a MOSZI épületének a felújítása, bővítése, mert akkor az egyik szinten csak egy nagy, elválasztható konferenciatermet alakítanának ki, ahol 250 ember kényelmesen hallgathatja az előadásokat. Ez pedig a Földvári Imre Kongresszus állandó helyszínévé is változhatna.

– Szeretnénk CAD – CAM továbbképzéseket is rendszeresíteni, amely a számítógéppel tervezett, vezérelt és a program segítségével kivágott anyagok használatát jelenti tömören. Ma már a korszerű anyagokat így készítik, három dimenzisó tervezéssel – zárja gondolatait az elnök.

 

akadmin