A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 17.

Elment a Mester

Cím

Mély fájdalommal és megrendülten tudatjuk, hogy életének 76-dik évében elhunyt Zentay Géza aranykoszorús kelmefestő és tisztító mester, a MOSZI alapítója, a Vegytisztító Ipartestület előző elnöke. Tisztelgünk pályafutása előtt, és osztozunk a család fájdalmában.

Zentay Géza az érettségi után, 1960-tól dolgozott édesapja műhelyében, majd 1969-ben kiváltotta a kisiparosi engedélyt, és átvette a tisztító vezetését. Eredményes szakmai tanulmányai és gyakorlata után a textiltisztító szolgáltató tevékenységet magas színvonalon látta el, tovább képezte magát, így hamarosan vegytisztító és külön kelme- és fonalfestő mesterlevelet is szerzett – idézzük fel a pályafutás kezdetét Kutasi Csaba, a MAGYAR TEXTILTECHNIKÁ-ban, 2010-ben megjelent cikkéből.

 

01

A „Zentay tisztító” mindig sokrétű tevékenységet folytatott: a felsőruházati cikkek, alkalmi és báli ruhák tisztítása mellett, valódi és műszőrme termékek ill. tollkabátok tisztítását is magukra vállalták, de emellett ihabunda és bőrruházat tisztítás és külsőképet javító színezés is szerepelt a vállalási listájukban.

„A Budai Nagy Antal utcai műhelyben az aranykoszorús tisztító mester vezetésével az ügyfelek megelégedettségét kiváltó szolgáltatás folyik, gyors átfutással és magas minőségi színvonalon teljesítik a megrendeléseket” – írta a szaksajtó.

Zentay Géza több mint 30 évig volt szakmai vizsgabizottsági tag, a mestervizsga-bizottság elnöke. A Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara (BKIK) delegáltjaként rengeteg szakmunkásvizsgán vett részt; a BKIK ellenőrző bizottsági tagjaként is tevékenykedett. Ezen kívül évekig volt a Kisiparosok Országos Szervezete (KIOSZ) vezetőségi tagja, majd a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (MOSZI) keretén belül a kelmefestő-tisztító tagozat elnöke volt, és megkapta az örökös tiszteletbeli elnök titulust is.

Zentay Géza munkáját számos díjjal ismerték el: Aranykoszorús mester, a Könnyűipar Kiváló dolgozója és az Ipar kiváló mestere elismerésben is részesült, 2010-ben pedig az év kisiparosa címet nyerte el.

 A Magyar Országos Szakmai Ipartestület, a Kelmefestő-Vegytisztító Szakmai Ipartestület részvétét fejezi ki szeretett kollégánk családjának!

 

 

akadmin