A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 17.

Földvári Imre Kongresszus 2013 – Beszámoló

Ahogy azt már megszokhattuk az utóbbi években, ebben az évben is új helyszínen lett megtartva a Földvári Kongresszus. Ezúttal Győr adott otthont a rendezvénynek, azon belül is a Széchenyi István Egyetem. A város és az egyetem az Audival építi a közös jövőjét, melynek egy kicsit a részesei lehettünk ezen a hétvégén.

Az egyetemi campus központi részén található épület minden szempontból ideális hely volt a kongresszus lebonyolításához. Elsősorban a minden igényt kielégítő előadótermek voltak a meghatározóak, de a kísérő programoknak is megfelelt a helyszín.

A megnyitó ünnepség számára a nagyobbik előadóterem adott otthont, melynek széksorai jócskán megteltek a korai kezdés ellenére is. Schulze László elnöki megnyitó beszéde után Prof. Dr. Hegedűs Csaba a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar Dékánja köszöntötte a kongresszus résztvevőit, majd a Széchenyi Egyetem részéről Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, általános rektorhelyettes mondott köszöntő beszédet. Végül Győr Megyei Jogú Város jegyzője Dr. Lipovits Szilárd üdvözölte a város nevében a megjelenteket.

Ezután következett az Ipartestület által adományozott elismerések átadása. Ezüstkoszorús mesterlevelet négyen kaptak, míg aranykoszorús mesterekké hárman váltak ezúttal. Majd következett az Életműdíjak átadása, ami minden alkalommal a legmeghatóbb eseménye az ünnepségnek. Idén az Ipartestület posztumusz Életműdíjat adományozott a nemrég elhunyt Kovács Lászlónak és Kovács Lászlóné Viktória aranykoszorús fogtechnikus mesternek, melyet fiúk Gábor vett át. Szerencsére Pitula János jó egészségben személyesen vehette át a több évtizedes szakmai és közösségi munkájáért megítélt díjat.

A díj átadások sorát a szakmai verseny eredményhirdetése zárta. A hat leadott versenymunka értékelése Schulze László vezetésével csütörtök kora este zajlott le. A legjobbnak ítélt munka megtalálása viszonylag könnyen és egyértelműen megoldódott, viszont a dobogós helyek sorrendje komoly fejtörést okozott a zsűri tagjainak. Végül a második és harmadik hely sorsa is eldőlt, már csak az volt a kérdés, hogy kik voltak a jeligék mögött? Ez is kiderült a nagy plénum előtt, …és hát nagy “meglepetésre” a Madenta Labor – Astoriához került a 2013-as Földvári-díj. Második helyen Szántó István végzett, míg a harmadik helyet Hanser Zsolt és Szepeshelyi Szabolcs titkos duója szerezte meg.

Ezzel az ünnepi résznek vége is lett, majd Kardos Károly és Farkas Gyula kiváló levezetésével megkezdődött a két előadóteremben sokszor párhuzamosan zajló előadás sorozat. Lehetetlen az összes előadóról és előadásról beszámolni, viszont ki kell emelni a sokszínűséget közöttük. Hiszen hallhattunk és láthattunk fiatal és kimondottan csinos, mi több az állandó mosollyal az arcán elbűvölő dán hölgyet, komoly mérnök urat Németországból, fogtechnikusként is dolgozott debreceni egyetemi tanárt, body builder külsővel bíró vegyészt Liechtensteinből, japán CAM specialistát, stand-up komikusi adottságokkal rendelkező magyar fogorvost, múmiák arckoponyájának vizsgálatával foglalkozó egyetemi hallgatót, Ausztráliában született német fogtechnikus mestert, aki …, inkább nem folytatom, mert soha nem érek a végére!

Viszont mindenképpen meg kell említeni a két legnagyobb érdeklődést kiváltó gyakorlati bemutatót. Az első napon a GC cég jóvoltából Makó János tartott másodmagával látványos bemutatót a kerámiázás rejtelmeiről. A nagyszámú közönség így utólag azt a gondolatot veti fel, hogy jobb lett volna a nagy teremben megtartani ezt a workshopot. Szombaton hasonló érdeklődés mellett Darryl Millwood a DeguDent támogatásával mutatta be gyakorlatban a Kiss-koncepció újdonságait. Még egy általam kiemelkedőnek tartott előadásról szeretnék beszámolni. Dr. Patonay Lajos egy szinte elképzelhetetlen témáról számolt be, úgymint Szent László koponyaereklyéjének fogazati rekonstrukciója!  Azért ez nem akármi, szerintem már ezért érdemes volt ott lenni a kongresszuson.

Ahogy az lenni szokott egy ilyen rövid beszámoló csak ízelítőt tud adni a történtekről. A most felsorolt részletek kiegészülnek majd a következőkben, így természetesen az országos tanulóversenyről is megjelenik beszámoló a következő lapszámban. Aki ott volt az láthatta, hogy a két nap programja fel lett véve videóra. Reményeink szerint ennek eredménye egy profi képanyag lesz, mely elérhetővé válik az Ipartestületen keresztül. Hogy ez mikor lesz és milyen formában nézhető majd meg, az még a jövő titka, de én már most alig várom, hogy Dr. Szeder László előadását még egyszer, vagy többször is megnézzem.

Végezetül egy ötletet vetnék fel a jövő évi kongresszussal kapcsolatban. Mindig nagy dilemmát okoz az elnökségnek, hogy mikor és hol legyen megtartva a rendezvény. Jövőre már 37. alkalommal kerül megrendezésre ez az esemény, de még van egy nagyváros, ahol még sohasem volt Földvári Kongresszus. Ez azért is eszembe jutott, mert nem kis segítséget kapunk évek óta onnan a részvétel szempontjából. Mi lenne, ha egyszer mi mennénk oda, ahol a város kezdőbetűje D, a polgármester monogramja KL, a szakma egyik meghatározó embere MF, az oktatás elismert tagja SE. Persze ez csak egy javaslat, a lényeg, hogy jövőre is legyen sikeres kongresszus, minél több résztvevővel!

Csemez András

akadmin