A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 17.

Ha Ön tag, már mindent tud az EKÁER-ről!

0

Post By RelatedRelated Post

Örömmel tájékoztatjuk a MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület tagjait, hogy megérkeztek a Nemzeti Adó és Vámhivatal válaszai az EKÁER bejelentési kötelezettségre vonatkozó kérdéseinkre. A tagoknak e-mailen, vagy postai úton juttatjuk el a hivatalos állásfoglalást.

Sokszor bebizonyosodott már, hogy az ipartestületi tagság egyik legfontosabb előnye, hogy a tagok mindenkinél hamarabb jutnak hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek saját vállalkozásaik ügymenetét érinti.

Most sem volt másként: a MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület a 2015. január 1-jétől induló Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer meghirdetése után azonnal felvette a kapcsolatot a NAV Központi Hivatal Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályával, hogy foglaljon állást néhány kérdésben.

A MOSZI Országos Szikvízkészítő Ipartestület úgy vélte: akkor jár el helyesen, ha a szabályozás kiemelt, a szikvízkészítőket is nagyban érintő pontjainak részleteiről hivatalos információkérés után, azonnal, elsőkézből tájékoztatja a tagságot.

Ez meg is történt: a NAV EKÁER bejelentési kötelezettségre vonatkozó válaszait e-mailen már elküldtük regisztrált és érvényes tagsági viszonnyal rendelkező tagjainknak, az e-mail címmel nem rendelkezőknek pedig postán küldjük el a MOSZI levelét.


 

Az EKÁER célja – a hivatalos honlap leírása szerint – „a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése. Az EKÁER-rel nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja, hiszen a szállítással kapcsolatos adatokat (áru megnevezése, mennyisége, címzett, feladó adatai, szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni.

Ezen adatok egy része (termék tömege, értéke, a szállító gépjármű rendszáma) a szállítmány megérkezéséig módosítható, és az átvételi (kirakodási) helyre érkezés időpontját követő munkanapon is elegendő rögzíteni. A gépjármű rendszámának megadása nem feltétele az EKÁER szám megállapításának, azonban a fuvarozás megkezdéséig ezt az adatot is rögzíteni kell.”

akadmin