A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Ha ügyesen pályáz, ön is kaphat a 2733 milliárdból

ck_eu

Post By RelatedRelated Post

Egy szakmai tanácskozást követően még többet megtudhattunk a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásainak elosztásáról. A MOSZI területén a szikvizeseknek áll a zászló, de a fogtechnikusok is pályázhatnak például technológia fejlesztésre, és a szépszakmák képviselői is készülhetnek innovációs beruházásokra, kedvezményes hitelekre.

Idén áprilistól lehet pályázni mikro-, kis- és középvállalkozásoknak arra a 2733 milliárd forintra, amit az unió gazdaságfejlesztési programokra ad, a pályázati területekről részletesen beszámoltuk  március 26-án megjelent cikkünkben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a HÉTFA Kutatóintézet szakértői konzultációt hirdetett, melyen a GINOP forrásainak leendő felhasználásáról tanácskoztak. Az NGM mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Innovációs Hivatal is részt vett a szakmai megbeszélésen, akárcsak az érdekképviseleti szervek.

 Kutatás-fejlesztés vállalkozóknak

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete négy prioritást határoz meg, ez a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása; a kutatás, technológiai fejlesztés és innováció; a harmadik prioritás az infokommunikációs fejlesztésekről szól, míg a negyedik energetikai témájú.

– Kutatás-fejlesztésre sok kiírás lesz vállalkozóknak is, ami nagyon hiányzott az előző években, akkor klasztereknek, egyetemeknek voltak elérhetőek az ilyen kiírások. Most látszik, hogy a hazai cégeket szeretnék arra inspirálni a pályázatokkal, hogy a kutatás-fejlesztés, az új termékek kialakítása területén lépjenek előre, ezen felül a hamarosan megnyíló keretek középpontjában zömmel a munkahelyteremtés áll, illeszkedve a kormányzati szándékhoz – mondta el a SZEGEDma.hu-nak a tanácskozáson részt vett IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója, Fehér Éva.

A részletekről az is tudható, hogy még ebben a hónapban megjelenhetnek az első pályázatok, a GINOP 1.2.1 mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése célzó kiírás, amiről azt kell tudni, hogy egy szűkített TEÁOR szám, vagyis tevékenységi kör szerinti pályáztatás lesz.

 Startolhat a feldolgozóipar, készülhetnek a szikvizesek

– A 2014-2020-as időszak egyik vesztesei a szolgáltató és kereskedelmi cégek lehetnek, a sikerpályázatnak számító kiírások (technológiai fejlesztés, kapacitásnövelés, komplex programok) ebben az időszakban kizárólag a feldolgozóipart támogatják. Itt az lehet a kedvező lépés, hogy a Minisztérium azon dolgozik, hogy a “feldolgozóipar” fogalmat minél tágabban lehessen értelmezni és az, hogy nem kell feldolgozóipari előélet a pályázati részvételhez – erről már a palyazateu.hu-nak beszélt Fukker Gabriella NGM-től és Szepesi Balázs a Hétfa Kutatóintézet részéről.

Nagy lehetőséget azoknak nyújt majd ez a pályázat, akik valamilyen termelési vagy gyártó tevékenységet végeznek, a MOSZI területén a szikvízkészítőknek főként. Egyszerűsített kiírások fognak megjelenni, amelyek hasonlítanak az előzőekhez, de a jogosultsági kritériumok lényegesen szigorodtak, vagyis sokan eleve kiszorulnak a pályázatból.

 Jönnek a fejlesztési hitelek 

A mikrovállalkozások szempontjából fontos és legnépszerűbb pályázat a Mikrovállalkozások fejlesztése (Kombinált mikrohitel) kiírás 2015-ös elindulása is kétséges, a jó hír azonban, hogy a programozási időszak (2014-2020) során várható a kiírás, ami elsősorban a beszállítókat fogja helyzetbe hozni, továbbá a piacra jutást segíti majd, nem pedig a korábban igen népszerű ingatlanvásárlásra vonatkozó és az ahhoz kapcsolódó pályázatok megismétlését. Konkrét ütemterv és információ még nincs, de ha az előrejelzések alapján 2016 elején már lehet számítani a kedvező hitelkiírásokra

A munkahelyteremtést támogató kiírások kapcsán a GINOP is bekapcsolódik a következő időszakba. 2015-ben jelenik meg egy pályázat munkahelyteremtés támogatására beruházásokhoz kötve, de ez a pályázat csak a szabad vállalkozási zónákra (hátrányos helyzetű és leghátrányosabb helyzetű kistérségek) lesz meghirdetve. A jó hír az, hogy a későbbi hasonló pályázatokban már nem lesz területi korlátozás a tervek szerint, tehát érdemes várni egy évet.

A pénzügyi eszközök terén sok bővülés várható, egyrészt a kombinált termékek köre kiterjesztésre kerül, azaz VNT (vissza nem térítendő) és VT (visszatérítendő) támogatások kombinálása sok pályázatnál lesz igényelhető, illetve kötelező feltétel. Ezen kívül a hiteltermékek is elérhetőek lesznek önerő és egyéb célok megvalósítására.

 

akadmin