A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2017. december. 16.

Hagyományos termékek világnapját „ünnepelte” a MOSZI is

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Post By RelatedRelated Post

A Terra Madre Világnapon világszerte a hagyományos terméket előállító közösségeket helyezik a középponntba. A Földművelődésügyi Minisztériumban (FM)  nemzetközi konferenciát is tartottak a világnap alkalmából, ahol természetesen a MOSZI is képviseltette magát: Szabó István ipartestületünk szikvízkészítőinek elnöke „fröccsöntötte” a HÍR védjegy mellett immár a hungarikum minősítéssel is védett szikvizet.

A Hagyományos Terméket Előállító Közösségek Világnapján rendezett szimpóziumon számos magasrangú előadó beszélt a hagyományos termékek szerepéről, értékesítési lehetőségeiről, közösségalkotó funkciójáról. Az eseményen a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Czevrán György is részt vett és beszélt arról, hogy a kis- és középvállalkozások magas hozzáadott értékű agrártermékei elősegítik a vidék jövedelemtermelő képességének javítását, új munkahelyek létrejöttét és a fogyasztók ellátását egészséges, minőségi élelmiszerekkel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az államtitkár véleménye az, hogy az eredetvédett termékek minősége erősíti a termelők és fogyasztók közötti kapcsolatot, növeli a termékek iránti fogyasztói bizalmat.

Ezért az FM szakmai segítséget nyújt a hagyományos mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket előállító helyi termelői közösségeknek a nemzeti és uniós minőségrendszerekbe kerüléshez, a belföldi és uniós marketing, valamint a promóciós programokba való kapcsolódáshoz, továbbá az uniós oltalomhoz fűződő jogérvényesítéshez.

01

Az Európai Bizottság a 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési program keretében a Hír-védjegy rendszert nemzeti minőségrendszerként ismerte el. Ennek eredménye, hogy a programhoz csatlakozó termelők, előállítók és csoportosulásaik a jövő évtől támogatást vehetnek igénybe minőségrendszerük működtetéséhez, valamint csoportosulásaik tájékoztatási és promóciós tevékenységéhez.

A Hír védjegy pályázat eredményeként 2010 óta már 132 termék viseli a védjegyet, amely a hagyományos és tájjellegű termékként való elismerést szolgálja és az uniós oltalom megszerzésének előszobája.

A MOSZI standján a konferencia szüneteiben a résztvevők a HÍR védjegyes szikvizünket kóstolhatták, amit a szikvízkészítők ipartestületének elnöke szervírozott. Szabó István portálunknak elmondta: minden ilyen rendezvény egy lépcsőfokkal közelebb visz ahhoz a célhoz, hogy a helyi, hagyományos termékek, a HÍR védjeggyel és főként a hungarikum minősítéssel is védett értékek a piacokon is élvezhessék előnyeiket.

 

 

akadmin