A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2017. december. 16.

Idén is hajóra szálltak a fogtechnikusok

/ 2016-04-27 Hírek No Comments
ck

Új típusú fogászati kerámiák, a 3D nyomtatás lehetőségei – többek között ezen témákat érintette a Földvári Imre Nemzetközi Fogtechnikus Kongresszus. Idén is a Római partra invitálták a fogtechnikus szakma prominens képviselőit, hogy a legújabb fejlesztésekről konzultáljanak. Az eseményen a MOSZI díjazta a szakmai legkiválóbb képviselőit, a fogtechnikus tanoncok pedig a tanulóversenyen mérhették össze tudásukat.

00

Április 22-én és 23-án ismét hajóra szállt a hazai fogtechnikus szakma legjava: a sikeres tavalyi rendezvényt követően idén is a Római parton horgonyzó Aquamarina Gőzhajó Hotel adott otthont a Földvári Imre Nemzetközi Fogtechnikus Kongresszusnak. A rendezvény évek óta a legrangosabb hazai fogtechnikai kerekasztal, ahol úttörő újdonságok és innovációk megismerésére, valamint a főbb kihívások megvitatására is sor kerül. Diákok és évtizedek óta pályán lévő szakemberek számára egyaránt tudtak újdonsággal szolgálni a kétnapos szakmai szimpóziumon.

Schulze László

Schulze László

„A fogászati szakma egyik legnagyobb gondja a rendkívüli szélsőségekből adódik. Az ország számos pontján vannak olyan kollégák, fogorvosok és fogtechnikusok, akik a napi létükért küzdenek, míg vannak olyan rendelők is, amelyek nagyon jó helyzetben vannak. Ez szakmán belül is feszültséget jelent” – hangsúlyozta nyitóbeszédében Dr. Hegedűs Csaba, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ dékánja. Hozzátette: az ilyen módon eltérő viszonyok miatt sok esetben a minisztériumoknak sincs kellően jó rálátása a hazai fogászati ellátásra, annak problémáira és nehézségeire. Kiemelt szerepe van hát a kétnapos rendezvénynek is abban, hogy a kollégák országszerte szerzett tapasztalataikat megoszthassák egymással, és közösen jelöljék ki a követendő utat.

A rendezvény főszervezője természetesen idén is a Magyar Országos Szakmai Ipartestület volt.

Schulze László MOSZI-elnök köszöntőjében hangsúlyozta: a gyakran kiéleződő ellentétektől eltekintve fogorvos és fogtechnikus között nem egészséges az alá- és fölérendeltségi viszony, hisz mindketten a betegekért dolgoznak. Mivel ez az utolsó előtti rendezvény, ami a fogtecnikusok jelenlegi vezetésének égisze alatt valósul meg, a szervezők törekedtek arra is, hogy a programok segítséget nyújthassanak a fogtechnika új generációjának is.

02

A köszöntőbeszédeket követően, hagyományaikhoz híven átadták a Földvári Imre konferencia kitüntetéseit is. Idén Ezüstkoszorús mester címet érdemelt ki Garai István és Lovász Ferenc, Aranykoszorús mesternek pedig Hansen Zsoltot, Zugor Balázst és Vörös Jenőt választották meg. Életműdíjat Traum József és Csemez András vehetett át – utóbbi már tavaly decemberben megkapta az elismerést, az ünnepélyes átadóra azonban a konferencián került sor. Földvári Imre-díjra idén a Schulze Fogtechnikai Labor, a Hanser Fogtechnika, a Dentalklinik Dr. Tóka, a Dent-Art-Technik, Földváry Károly és Rátonyi József bizonyult érdemesnek a szakma szerint.

04

Köszöntőik és díjazásuk után a szervezők átadták a pódiumot a szakma számos kiválóságának, hogy tartalommal töltsék meg a szimpóziumot. Szó esett a fogtechnikát érintő innovációk széles palettájáról: bemutatták többek között a fogászati kerámiák új típusait, a biokompatibilis anyagok felhasználhatóságát és a 3D-nyomtatás fogászati lehetőségeit. A pénteki napot egy hangulatos, zenés Duna-party zárta, ahol a szakma képviselői kötetlen beszélgetéssel kerülhettek közelebb egymáshoz.

05

A Földvári Imre Fogtechnikus Kongresszuson a hajó kajütjében a tanulóversenyen mérhették össze tudásukat fogtechnikus hallgatók. A MOSZI tanulója Hrubiák Angelika egyetlen első éves indulóként előkelő eredményt ért el: az ötödik helyen végzett.

06

Összesített végeredmény:

1. Morosics Zsófia (Buszékiszi, Budapest)
2. Halász Viktória (Buszékiszi, Budapest)
3. Budai Viktória (Teleki Blanka, Szombathely)
4. Rákosi Rebeka (Pro-Dent-A, Szeged)
5. Hrubiák Angelika (MOSZI, Budapest)
6. Nagy Réka Zsuzsa (Teleki Blanka, Szombathely)

akadmin