A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 17.

Kapcsoljuk a San Sirót! Diákjaink jelentik Milánóból…

/ 2015-03-10 Hírek, Hírek No Comments
ck01

A beszédes nevű Padre Dario vezeti azt a monzai szállót, ahol a MOSZI-s diákok kipihenik a milánói tanulmányút fáradalmait. A tanulók egész nap dolgoznak/tanulnak, és csak este van lehetőségük arra, hogy az ERASMUS + programból a „+” részt is teljesítsék olasz, román, szlovák társaikkal. Talán nem tévedünk sokat: ezek lehetnek azok a pillanatok, amikor furcsamód megszűnnek a kommunikációs problémák… :)

Magyar akcentusú női „grásziáktól” volt hangos az Istituto Pavoniano Artigianelli névre keresztelt ideiglenes otthonunk, amikor Padre Dario „Sorriso di Mimosa – Poesie per una donna speciale” című nőnapi brossúráját átadta a MOSZI-s különítmény leány tagjainak.

14

Ez már az első hét utolsó napján történt, és nagyjából ekkora már minden kiderült arról, hogy az ERASMUS + ösztöndíj jóvoltából három hétre Milánóba utazó magyar lányok és srácok hogyan és miként teszik majd a dolgukat.

Az akklimatizáció zökkenőmentesen zajlott: a tanulókat befogadó kilenc olasz szalonban hamar beállt a rend, az időközben felmerült problémákat pedig sikerült orvosolni. Ebben az EVOLVO, a fogadó-koordináló szervezet csapata, Kocsis András, Giulia Landoni, Priscilla Cassitti, valamint Morgan Elisabeth Robinson rengeteget segített, a többi pedig már csak a tanulóinkon múlott.

12

„Szinte jobban közlekedünk már, mint otthon. Átlátjuk a közlekedési hálózatokat, és használjuk az elővárosi vonatoktól, a milánói metrókig, villamosokig, buszokig, az összes közlekedési eszközt. Átlagban minimum 2 órát utazunk…” – írta egyik diákunk a mindennapokról, és mi ehhez csak annyit teszük hozzá: az ösztöndíjasainknak elsősorban talpraesettségre, kommunikációs készségre, bátorságra, nyitottságra lesz szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak, hogy jól boldoguljanak az európai divat fővárosában.

17

Csapatunk tagjai zömmel csak a reggelinél és a vacsoránál találkoznak egymással, akkor és ott tudják megosztani megszerzett tapasztalataikat. Ezért vélhetően még nekik is jól jön majd az a sorozat, amit most indítunk a www.szepszakmak.hu oldalon.

02

Mától ugyanis rendezett formában, de rendszertelenül közvetítjük a milánói eseményeket.

Vagyis kapcsoljuk a San Sirót, és mai kommentárorunkat, Popovics Gergelyt:

 popovics_gergely 

MADICA SZALON – CENTRUM VULCANO

 „A befogadó szalonom, a mediterrán hangulatú, lendületes, fiatalos fodrászat, a MADICA egy nagy plázában található. Nyílt szívvel fogadtak; nekem pedig tetszik a mentalitás, a hangoskodás, a viccelődés, a baráti üdvözlési formulák.

Több fodrász (Pietro, „Mamma”, Eleonora, Daniele, Nico, Michele és valahány név a naptárban…) dolgozik a szalonban, és néha meg-megjelenik a mester is, maga Mimo, a BOSS. Első alkalommal már „babafejet” is hozott gyakorlásra. Tanít, kijavít, olaszos temperamentummal instruál. Amit kérek, azt oktatja: vágást, festést… Az áprilisi vizsga egyik feladata ellen azonban kézzel-lábbal tiltakozott… A nevezett bűnös a „berakás”. A Maestro jelezte: Milánóban ezzel a technikával ezt már nem végzik, ezért „kérünk majd egy kegyelemötöst a Vizsgabizottságtól!”

szalon_01

Munka itt, munka ott

A szalonban mindenki ismer mindenkit – a fodrászok nem féltékenykednek egymásra. A legfontosabb a hatékonyság, ezért egy-egy munkafázist más és más végezhet az adott vendégen. Ennek okán a szalon nagyon sok vendéget tud fogadni, szombaton például több mint 50 frizurát készítettek.

Az első fontos tapasztalat, hogy Magyarországon a színkeverés és a színfelhordás összetettebben történik. Sokan jönnek csak mosásra és hajszárításra. Mindig figyelem a munkákat, leszűröm a különbségeket a technikákban, anyagokban és a vendégfogadásban is…

divatcegek

15

Milánó, a kultúra fellegvára

Keddtől szombatig, reggeltől estig a szalonban töltöttem az időmet, így csak vasárnap jutottam el Milánó városközpontjába, de végre eljutottam.

Sforza kastély, dóm, séta, szieszta, napozás… Rácsodálkozás a gótikus remekművekre, pörgés a Galleria Vittorio Emanuele II. passzázson, kávézás a Le Rinascente tetején, majd Via Montenapoleone-Via Manzoni-Via della Spiga-Corso Venezia, vagyis a DIVATNEGYED nekitámaszkodva egy Ferrari Testa Rossának, hogy erőt gyűjtsek a Scalához, és minden máshoz, amit Milánó jelent…”

11

04

06

Itt tartunk most – hamarosan következik a második rész… :)

akadmin