post

Szinte minden háztartásban megtalálható, és télen rendkívül fontosnak találjuk, mi az? Természetesen a kazán a helyes válasz, erre mindenki rájött, akinél nem távfűtés hozza a meleget télen. Na de mi is az a kazán? És milyen fajtái vannak? És miért fontos ez?

Mi a kazán?

A kazán egy olyan berendezés, amiben a tűzelőanyagban lekötött energia az égés folyamata közben felszabadúl – vagyis tűz ég benne. A tüzelőanyag lehet gáz, olaj, szén, fa vagy bármi éghető, a kazán fajtájától függően. Fontos különbség a kazán és a kályha közt, hogy a kazán esetében az így létrejött hő nem közvetlenül a helységben hasznosul, hanem egy közvetítő közegen keresztül – általában víz – a hőmennyiséget egy tetszőleges pontra szállítjuk. Vagyis a kazán testében vizes blokkok vannak, amelyekben a víz felhevül és a csőrendszereken keresztül végül a szobákban lévő radiátor adja le a megtermelt hőt. Ez a fő különbség a kazán és a kályha vagy a kandalló közt. Azoknál ugyanis nincs közvetítő, hővezető közeg, csupán a körülöttük levő levegőt melegítik fel. Így még ezek a berendezések közvetlenül a fűtendő szobában találhatóak a kazán gyakran a pincékben vagy gázkazánok esetén a fürdőszobában találhatóak.

A kazán típusai

Attól függően, hogy mi ég a kazánban van:

  • szilárd tüzelésű kazán
  • folyékony tüzelőanyagű kazán
  • gáztüzelésű kazán ( vagy gázkazán)

Mostanában sok olyan hírt olvasni, amiben felrobbant egy fűtőberendezés, sőt, néha a szomszéd háztetőről szedik le azokat. A tűz nem játék, így a fűtésnél és a fűtőberendezésnél is fokozottan ügyelni kell a biztonsága, és a megfelelő, minőségi eszközök használatára. Kiemelten fontos, hogy kazán szerelést csak olyan szakemberre bízzunk, akinek több éves tapasztalata és képzettsége van.

Fontos, hogy olyan készüléket vegyünk, ami megbízható, évek óta a piacon van, ezért mások által kipróbált és pozitív értékelést kapott. Nem minden esetben kell már személyesen bemenni üzletbe sem, elég ha egy webáruházból választjuk ki a kívánt berendezést, és ott kedvező áron házhoz szállítják. A házhoz szállítást sem szabad félvállról venni! Egy ilyen öntöttvas berendezés sok száz kiló, így a legtöbb esetben mi magunk nem is tudnánk megoldani a szállítását, profi szakemberek nélkül.

Kazán vásárlás

A legegyszerűbb tehár természetesen a webáruház, de bárki szabadon ellátogathat egy egy üzlethelységbe, ha jobban szeretne testközelből megteinteni egy egy potenciális készüléket. Fontosabb ennél azonban, hogy a műszaki paraméterekkel tisztában legyünk. Mekkora teljesítményű kazánra lesz szükségünk? Meleg vízet is ez adja, vagy csupán a fűtést? Mekkore légköbmétert kell átfűtenie, milyen gyorsan melegítse a vízet hány főre? Van tartály hozzá, vagy átfolyó vizet melegít? Ezek mind olyan kérdések, amik aztán segítenek behatárolni, hogy megfelelő készüléket vásároljunk.

Vannak megbízható márkák, jó minőségű, borsosabb árúak, mint a Zanussi, Whirlpool, Bosch és sok más külföldi termék. Ezek hátránya, hogy meghibásodás esetén tovább tart a műszaki csere avagy szervízelés, ami téli hónapokban igencsak kellemetlen lehet. Hazai termékek esetén, mint a FÉG vagy a Héra, ilyesmitől nemkell tartanunk és valamivel alacsonyabb kategóriában is tudunk vásárolni. Érdemes olyan helyre mennünk, ahol már eleve egy szakembert is tudunk szervezni a beüzemelésre és figyeljünk mindenképpen a garanciális előírásokra. Vannak olyan garamciák, amik csak akkor léptethetők életbe, ha a márkabolt által hitelesített szerelő üzemelte be a készüléket.