A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Közös sikerünk: HUNGARIKUM LETT A FRÖCCS!

ck_froccs

A Hungarikum Bizottság kedden döntött arról, hogy a fröccsöt felveszi a hungarikumok közé. A sikerben méltán osztozhat a MOSZI, hiszen iparos családunk szikvízkészítő „tagozata” egy jól átgondolt és felépített stratégia mentén már régen dolgozik azon, hogy a fröccs az legyen, ami: hagyományos, tiszta, egészséges magyar termék, amely magában rejti a honi szikvízgyártás és a borászat értékeit – és ami méltán tarthat igényt az eredetvédelemre.

Debrecenben ülésezett kedd este a Hungarikum Bizottság, és a cívisváros nem kisebb, mondhatni történelmi jelentőségű eseménnyel büszkélkedhet: e településen „koronázták” meg a fröccsöt.

A bizottság ugyanis négy magyar termékkel, a fröccsel, a bajai halászlével, a páros debreceni kolbásszal és az alföldi kamilla virágzattal bővítette a hungarikumok listáját.

01

Fazekas Sándor földművelődésügyi miniszter MTI-nek tett nyilatkozata szerint az, hogy a 200 éves fröccs – amelyből 50-60-féle ismert… – bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti. – És hatalmas lökést adhat a szikvíziparnak is, ha az eredetvédelmet a szakhatóságok is támogatják a saját eszközeikkel – ezt pedig már mi fűzzük hozzá, és miután felkerestük Szabó Istvánt, a MOSZI Szikvízkészítő Ipartestületének elnökét, hogy kommentálja az örömhírt, ő is hasonló fejtegetésbe kezdett.

A szikvíz és a bor két jó barát

– A fröccs két éve került be a Nemzeti Értéktárba, és két éve dolgozik az ipartestületünk azon, hogy a “nemzeti ital” végre az utolsó lépcsőfokot is megtehesse a hungarikumok nagy csarnokába vezető emelkedőn. Ki kell hangsúlyozni, hogy a hungarikum fröccsünk a friss szikvízből, népies nevén a szódavízből és a magyar szőlőborból tetszőleges arányban kevert ital. Nem lehet a gépileg szénsavasított csapvizes vagy épp az ásványvizes hígítású borra a fröccs jelzőt használni, mert nem a hungarikumunkat, azt a minőséget takarja, amit a védjegy előír. A MOSZI több fórumon képviselte azt a kezdeményezést, hogy a fröccsnek a hungarikumok sorában a helye. Folytattunk lobbitevékenységet, népszerűsítettük a fröccsöt rendezvényeken, kiadványokban, a világhálón. Kerestünk támogatókat is, akik segíthetnek, hogy a fröccs megkapja az eredetvédelmet, ehhez kellett ez a két év, és ennek a munkának végre Debrecenben beérett a gyümölcse – mondta el a szepszakmak.hu-nak Szabó István.

– A cél az lenne, hogy a hungarikum termékeket a szakhatóságok is úgy kezeljék, hogy külön védelem alá essenek a szabályzás területén. Azaz nem engednék a piacon, hogy a hungarikumok árnyékában hamisítványok terjedhessenek szabadon. Ha a hungarikumok tekintetében fel lett építve a szabályrendszer, a minőségbiztosítás, amihez a gyártók, termelők igazodni tudnak, és igazodni kötelességük is, akkor ez kőkemény védelmet jelentsen a piacon is. Mert bizony a hungarikumot előállító vállalkozásoknak nagyon szigorú szabályozásnak kell megfelelniük, hogy termékükkel méltón képviseljék a védjegy által meghatározott értékeket.

02

Fröccs vs. buborékos vízzel hígított bor

Példaként említette Szabó István, hogy miután a fröccs hungarikum lett, ezt a megjelölést ezentúl csakis olyan italra lehessen használni, ami valóban a fröccs maga, azaz szikvízből és tiszta magyar borból készült ital. Ha egy vendéglátós gépi szénsavas vízzel vagy ásványvízzel hígítja borát, azt nevezhetjük, „buborékos vízzel hígított bornak” vagy „csapvíz buborékkal és borral keverve”, de nem írhatja az étlapra, hogy fröccs, mert az nem az.

– Mi valami hasonló, konkrét védelmet szeretnénk a védjegyek mellé, hogy szakhatóságok követeljék meg piaci körülmények között is a kategóriák konkrét szétválasztását. Most már a pálinka szót sem lehet ráírni arra, ami nem gyümölcspárlat, ráírják, hogy szilva, vagy vilmoskörte, de pálinkának nem nevezhetik – érzékeltette az elnök, hogy a fröccs eredetvédelmének hová kellene eljutnia.

A Facebook-on is „ostromoltunk”…

Az Original Water és a MOSZI közösen indított támogatói csoportot a Facebook-on, hogy LEGYEN A FRÖCCS HUNGARIKUM.

Megjegyezzük: közel két hét alatt mintegy 1400 támogató állt az ügy mellé.

 

 

akadmin