A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Megkerültek és mesélnek az elveszettnek hitt fodrász tanulóink :)

/ 2015-03-17 Hírek, Hírek No Comments
uj_ck

Balról jobbra: Scheiring Vivien, Sponga Mercédesz, Popovics Gergely, Dullen Anita, Pöltl Bence, Bálint András

 

A Milánóban tanuló MOSZI kontingens tagjai az elmúlt napokban számos alkalommal jelentkeztek be, és osztották meg élményeiket velünk és az Olvasókkal. Az első beszámolót még a fodrász Popovics Gergely jegyezte, azóta viszont a kozmetikus kalandok (1. rész Vitos Kata Virágtól2. rész Gaál Anitától és Horváth Barbarától) kerültek túlsúlyba. Most javítunk az arányokon: íme, a fodrászok újra mesélnek. Nem tanulság nélküli történetek…

 Dullen Anita – MADICA, VULCANO Plaza

Könnyű dolgom van, mivel Popovics Geri már mindenről beszámolt a Madica szalonnal kapcsolatban; azért egy-két gondolatot én is szívesen megosztok az Olvasóval:

A mi szalonunkban sok vendég megfordul, főleg szombaton van a nagy hajrá.

Ritkán szárítanak egyenesre, minden vendég hullámos, loknis hajra ácsingózik. Többnyire középkorú vendégek jönnek, és köztük kifejezetten sok a férfi vendég. A fodrászok nagyon precízen dolgoznak, és sok-sok terméket használnak. Például minden színű hajat más samponnal mosnak.

Ugyanúgy, mint Gerit engem is tanít Mimo, a BOSS, és minden hétre hoz egy újabb gyakorló babafejet. Nagyon jól esik, hogy gondol ránk, és készül.

Egyetlen probléma, hogy a szalonban csak egyetlen srác beszél angolul, de ő nincs mindig szolgálatban. A többiek persze rendületlenül próbálkoznak, és többek között ezért is jó, hogy egy szalonba dolgozunk Gerivel.

„Imádom Milánót” – mondja „La principessa terrazza”, a terasz királykisasszonya a birtokán. Naponta többször és többféle nyelven, hiszen ő a tolmács, a motor a különböző nációk közötti trécselésben kinn, a teraszon. Annak ellenére, hogy kevésszer jutottam be – a munka miatt – Milánóba, nagyon tetszik, magával ragadott a város lüktetése, az emberek kedvessége és közvetlensége. Ha lesz majd rá lehetőségem, szívesen jövök vissza.

Dullen Anita borotválja Popovics Gerit a MADICA-ban :)

Dullen Anita borotválja Popovics Gerit a MADICA-ban :)

Pötlt Bence – MADICA

A MADICA belvárosi szalonba kerültem. Ez egy pici szalon, ahol négy fodrász dolgozik. Christofer a főnök, aki mellett Michaela, Giusi és Alessandro áll nap mint nap hadrendbe. A szalon vendégköre nagyon vegyes: nők és férfiak, fiatalok és idősebbek. Egyébként az átlagnál több a férfi vendég, mivel Christofer (32 éves) amolyan „régi borbély”, aki még hagyományos nyeles borotválást is végez.

Kezdetben kicsit kétségbeestem, mivel a vendéglátóim nem beszélnek angolul, én pedig olaszul, de aztán túllendültünk a problémákon: gesztikulálunk, mutogatunk, mondunk és hallgatunk. Az első napi megérkezésem után félórával már festenem kellett egy vendéget, és azóta is minden nap dolgozhatok élesben. Nagyon tetszik, hogy a vendégek egyből elfogadnak, és ha a mester engem bíz meg a munkával, ők nem tiltakoznak. Otthon sok vendég csak a megszokott fodrászát hajlandó elfogadni – itt azonban ezt nem tapasztalom, bár a tanulótársaknak erről más véleményük van (Lásd: lentebb – a szerk.).

A mestereim az elémúlt hetekben nagyon sok technikát megtanítottak – csak „hullámos szárításból” négy új technikát tanultam. Összeségében: szinte minden technika más mint otthon, így a tanulmányút szakmailag nagyon megérte, mivel csak új dolgokat láttam. Ezek fényében azonban az „otthoni tudást” is át kellett értékelnem, és meg kell találnom a saját utamat.

És még egy a végére: szeretem Milánót! Az emberek stílusosan öltöznek, és az is feltűnt, hogy ellentétben Budapesttel, itt csak kétféle nő van: a csúnya és a top-modell. :)

Sponga Mercédesz – Compagnia della Belezza 

Az első két nap egy nagyobb láncolat (nem nevesítjük…) túlzsúfolt szalonjába kerültem, ahol futószalagon fogadták a vendégeket, és még a gardróbszekrényben is álltak. Már az elején jelentős kommunikációs problémák merültek fel, mivel a fogadók nem beszéltek angolul, én pedig nem beszélek olaszul, de a fő probléma az volt, hogy a túlzsúfoltság miatt a vezető mester nem tudott foglalkozni velem. Ezért kértem, hogy hadd kerülhessek át egy másik szalonba, ami két nap után az EVOLVO munkatársainak sikerült elintézniük.

Az előzővel ellentétben ez egy belvárosi, elit és egyben oktató szalon. A tulajdonos három felkapott belvárosi fodrászattal rendelkezik – amiben gyakorlaton vagyok, az egy éve nyílt meg, így most alakul az állandó vendégköre. Aki egyszer ott volt, az többnyire ott is marad, köszönhetően a tisztaságnak, a higiéniának és a jó kiszolgálásnak.

Az üzletnek neve van, és ez fontos az ottani vendégeknek.

Ezért klienshez nem nyúlhatok, óvják-féltik a vendéget a tanulótól, nehogy egy esetleges hiba miatt rossz hírnevét keltse a szalonnak. A munkákat viszont nézhetem, technikákat tanulhatok, és a fodrász keze alá is dolgozhatok. Nagyon sok új technikát láttam – számunkra ismeretlen technikával vágják a hajat. (Erről videót is készítek, amit az első szakmai órán a suliban szeretnék majd levetíteni.)

Mivel a MOSZI-ban tanultan kézápolást és műkörömépítést, Daniella, a főnököm egyből lecsapott erre a tudásomra is. Első nap letesztelte a munkámat, és azóta minden nap készítek egy-egy manikűrt a vendégen.

kep_03

Bálint András – BLUETTE MILANO

Kezdjem, amivel kezdeni kell: Milánó gyönyörű, és mivel imádom a divatot, maradnék örökre!

A fogadó szalonom a ’60-as évek óta működik, jelenleg több mint tíz fodrász dolgozik benne. A tulaj Ermano és a fia, Lorenzo – utóbbi európai szinten is elismert colorist, kiemelt szakember.

A vendégkörre az a jellemző, hogy leginkább a középkorú, módosabb polgárokból áll össze. A női frizurák modernek, trendik. A fodrászok nagyon gyorsan dolgoznak, csak göndört, hullámost szárítanak, nem húzzák ki (…itt ez a trendi). Teljesen más technikákat használnak, mint az otthoni kollégák. Csak egy ponton van egyezőség: a női egyhosszvágásban.

Nagyon sok új technikát tanultam. Múlt héten például „Női melír milánói módra” címmel tartottak órát nekem, ma pedig fizetségül férfivágásból kértek viszontórát tőlem. Nagyon jó benyomásaim vannak – szeretem, megszerettem a szalont.

Scheiring Vivien – ARIA Salon

Milánó és a Milánói Expo szomszédságában fekszik Rho városka. Csendes, barátságos környék. Mindennap „kiélvezem” a TRENORD szolgáltatását, mivel vonattal jutok el Monzából Rho-ba.

A szalon vendégkörét a városka lakói teszik ki, korosztálytól függetlenül. A hölgyekkel csak a női fodrászok foglalkoznak, a férfi vendégeket pedig csak a mester fogadja.

Nagyon óvják, féltik a vendégeket: csak az itt dolgozók nyúlhatnak a frizurákhoz, én a vendég közelébe sem mehetek. A munkákat nézhetem, figyelhetem a technikákat, de a kommunikációs problémák miatt nem magyaráznak, nem mutogatják el a részleteket. Amit el tudok lesni, csak abból tudok tanulni. Egyébként barátságosak, kedvesek, de feladat nélkül nehezen telnek a napok… Ezért van az, hogy kimondhatom: a turistaként jól érzem magam, de szakmailag sokkal többet vártam a tanulmányúttól…

kep02

 

akadmin