A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2017. december. 16.

Mesterkurzus Kincs Eszterrel: biztos tudás, sikeres jövő

kincs_900

Post By RelatedRelated Post

A MOSZI három napos lábápolói mesterkurzusának első foglalkozásán a hallgatók egészen az alapoktól kezdték az ismétlést, de láthatták azt is, ahogy Kincs Eszter vírusos szemölcsöt és egy tyúkszemet tett ártalmatlanná. A mesterkurzus első napjára mi is ellátogattunk. Folytatás november 28-án és 29-én.

Kincs Eszter

Kincs Eszter

Átemelni a gyakorlatba

“Első alkalommal felmérjük a hallgatókat, hiszen különböző iskolákból, különböző képzettséggel, rutinnal jöttek most hozzánk. A képzés eredményességének tekintetében pedig fontos azt tudni, hogy milyen alapokról kell indulnunk. Láthattuk, hogy már a szerszámkészlet tekintetében is mutatkoznak minőségbeli eltérések, az pedig, hogy milyen anatómiai tudásuk van a résztvevőknek azért fontos, mert megfelelő elméleti alapok nélkül a gyakorlati foglalkozás is nehezebben, kevésbé eredményesen működik” – mondta el portálunknak Hajdú Katalin pedikűrös mester és természetgyógyász.

“A mai napon egy megfelelő pedikűr elvégzése volt az elvárás úgy, hogy közben a mi segítségünkkel, észrevételeinkkel a szakemberek rádöbbenjenek arra, hogy hol vannak az erősségeik és hol a gyengeségeik, hiányosságaik, amivel foglalkozni kell – tette hozzá kiemelve azt is, hogy az alapképzéseken nem lehet találkozni olyan helyzetekkel, amivel egy továbbképzésen, hogy egy vírusos szemölcs és egy tyúkszem egyszerre okoz problémát a kliensnek. Ez egy gyakori dolog az életben, de az alapképzéshez nem tartozik hozzá ennek a problémának a kezelése. Éppen ezért a továbbképzések célja az, hogy az egységes alapképzést életszerűen átemelje a gyakorlatba.”

02

Nem csak papír, tudás is…

“A szakmai minőség mindig az ismétléssel csiszolódik, mi ezért is tartjuk fontosnak, hogy a képzéseken az alapokat is átvegyük, szeretnénk ezeket a kollégákat később a mestervizsgáig is elvezetni, amihez nélkülözhetetlen a biztos talapzat” – ezt már Kincs Eszter, a MOSZI Életműdíjas mestere tette hozzá, aki a kurzuson folyamatosan tanácsokkal látta el a hallgatókat, és bizony igen gyakran vette ő is kézbe a szerszámokat bemutatva egy-egy mesterfogást.

“Azt akarjuk, hogy a jövőben olyan mesterek tanítsanak, akiknek nemcsak papírjuk van, hanem gyakorolják is a szakmát. Minden a gyakorlati tudásban mutatkozik meg még az elméleti hiányosság is. A vendéget csak az érdekli, hogy jó kezekbe került-e, ehhez pedig most fel kell fedeznünk közösen, hogy melyek azok a területek, amin még csiszolnunk, igazítanunk kell. Olyan pedikűrösöket szeretnénk kinevelni, akik helyesen diagnosztizálnak, felismernek egy visszeres, orbáncos lábat, ismerik a láb betegségeit, és ezekhez tudják alkalmazni a legmegfelelőbb, legpontosabb kezeléseket” – emelte ki a mester.

03

Folyamatosan képezni kell magunkat…

“A szakmában Kincs Eszternek nagy neve van, és mivel én mindig is úgy álltam hozzá a szakmáimhoz – mert a pedikűrösség mellett kozmetikus is vagyok… –, hogy folyamatosan képezni kell magunkat, tanulni, ezért egy ilyen alkalmat vétek lett volna kihagyni. Az egészségügyben is dolgoztam és azt tapasztaltam, hogy a sebészek együtt dolgoznak a képzett pedikűrösökkel, a benőtt körmöt, tyúkszemet vagy épp szemölcsök kezelését már ránk bízzák. De éreznünk kell nekünk is a határokat, ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mi magunk egy-egy problémát jól mértünk-e fel, akkor kérjük ki az orvos véleményét, irányítsuk doktorhoz a vendéget. Egy-egy ilyen képzésen ezeket a határokat is meg lehet ismerni például. E szakmákat a továbbképzések nélkül szerintem nem lehet hatékonyan művelni hosszútávon, így aki komolyan gondolja a hivatását, bizony el kell látogatnia ilyen mesterkurzusokra” – nyilatkozta a szepszakmak.hu-nak Tömpe Krisztina, aki már 15 éve dolgozik pedikűrösként.

04

Kincs Eszter mesterkurzusa november 28-án és 29-én folytatódik.

 

 

 

akadmin