A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 17.

Mesterségek Ünnepén a MOSZI szikvízkészítői

SAMSUNG DIGIMAX D530

Post By RelatedRelated Post

A Mesterségek Ünnepén, a Földművelésügyi Minisztérium standján három napig a MOSZI csapolta a szikvizet; folytatás szeptember 23-án az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron! Tartsanak velünk, de leginkább népszerűsítsék az eredeti szikvizet!

Idén huszonkilencedik alkalommal költözött a hazai mesteremberek és kézművesek színe-java a Budai Várba, ahol négy napon át zajlott a Mesterségek Ünnepe. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett eseményen új kiállítóterek is nyíltak, a Földművelésügy Minisztérium által felállított “Hungarikum Standon” a MOSZI szikvízkészítő ipartestületének elnöke, Szabó István mutatta be a szódavizet, így népszerűsítve a fröccs és a házi szörpök, üdítők elengedhetetlen kellékét.

ck02

A rendezvény fő célja, hogy jobban megismerhessük a még élő, ám ritka kézműves hagyományokat, amelyek mögött a régmúlt emberének találékonysága, ízlése és kitartása is érződik. A Mesterségek Ünnepe töretlen sikere abban rejlik, hogy a kézműves és a vásárló, a fellépő művész és a néző együtt éli át a falakon belül lüktető élő hagyomány magával ragadó hangulatát, ízét, illatát, látványát.

Idén a pásztorélet misztikus világát járhatták körbe az érdeklődők. Bekukkanthattak egy valódi pásztorhajlékba, kézbe vehették hangszereiket, kóstolhatták jellegzetes ételeiket. A pásztoremberek legtöbbje remek kézműves, így a csont- és szarufaragás, a szűr- és subakészítés, a bőrművesség egyaránt megjelent a várban. A fák alatt, a „Pásztorpihenőben” ehettek, ihattak a vendégek, ahol furulyások, dudások, mesélők, mutatványosok szórakoztatták őket és több népszerű hazai előadóművész is színpadra lépett.

ck03

Szabó István, a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (MOSZI) szikvízkészítő ipartestületének elnöke egy interjúban  többek között arról is beszélt, hogy az ipartestülettel azt szeretnék elérni, hogy a hungarikum védjegy olyan támogatást adjon, hogy a fogyasztók tudatosan válasszák a szikvizet.

Mert a bor csak azzal finom, és nem a pult alatt futó vasas csöveken át folyó gépi szénsavas vízzel.

 A következő fellépés: OMÉK

Az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár az ország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléje, amelyet 2015. szeptember 23-27. között rendeznek meg a Hungexpo-n. Az OMÉK az agrárium egészét bemutató kiállítás, ahol a látogatók megismerhetik az élelmiszeripari termékek alapanyagait és előállításuk folyamatát.

A MOSZI itt ismét felállítja szikvizes standját, és várja szeretettel az érdeklődőket.

01

Legyen a fröccs hungarikum!

A MOSZI-t támogatandó az Original Water kampányt indított „ Legyen fröccs hungarikum” címen.

Ennek legfontosabb eleme a FaceBook támogatói oldal, ami azért fontos, hogy a Magyar Országos Szakmai Ipartestület meggyőzze a döntéshozókat: íme, egy ország áll ki amellett, hogy hungarikummá nyilvánítsák a fröccsöt,

Hiszen ha a fröccs hungarikum lenne, azzal együtt védenénk a hazai borászatokat és a minőségi szikvizet gyártó cégeket.

Első lépésként most a LIKE-okat gyűjtjük! :)

 

 

akadmin