post

Az aluminium profilokról

Korábban nem sokat tudtam az aluminium profilokról, már azon a tényen kívül, hogy léteznek. Viszont amikor saját házba költöztem, rájöttem mennyi apróság van az ember környezetében, amire oda kell figyelni. Korábban nem volt gond a csaptelep vagy a holker, tiniként a szőnyegemet cseréltem csak le, és dekorációnak is elég volt egy-két fiúegyüttes posztere. Ma már persze valamilyen sokkal elegánsabb kinézetet szerettem volna a lakásomnak, és nem terveztem rajzszögekkel tönkretenni a frissen festett falat. Így hát a dekorációt is ízlésesen kellett megoldanom. A folyamat közben rájöttem, hogy a legjobb díszítőelem az, amelyik egyben hasznos is, így kötöttem ki több jó ötletnél is. Ezek egyike az aluminium profil.

Aluminium profil, süllyesztett lámpa, álmennyezet

Avagy hogyan dekoráljon az ember világítással. Manapság az egyik legtrendibb kifejezésmód a szobák feldobására. Nem csak trendi, de elegáns és hasznos is egy ilyen kialakítás, amit manapság az internet minden apró szegletében elkaphatunk. Nekem is nagyon megtetszett ez a rendszer, és hamar ki is kötöttem a LED szalagoknál, a különleges formájú LED lámpáknál és persze az aluminium profiloknál, ami garantálja az esztétikus megjelenést. Persze a LED szalag önmagában is egész jól néz ki, azonban a kialakítása inkább egy belső rendszerre hasonlít, így pedig ha felkapcsolja az ember, és kiemelkedik a szoba többi részéből, nincs összhangban az én otthonomban a berendezéssel. Persze van néhány égősor is a lakásban, ami remek alternatívája ennek a problémáknak, de egy igazi egységes LED világítást is ki akartam alakítani a konyhabútorokhoz. A LED szalag erre lett volna tökéletes, hiszen öntapadó, könnyen formázható, felveszi a felület alakját, a hossza tetszőlegesen kialakítható, és csupán egy kis matematikai tudásra van ahhoz szükség, hogy az ember működésbe is hozza a szerkezetet. Viszont sajna nem nézett ki elég meggyőzően csak úgy csupaszon a szalag.

Így kerültem az aluminium profilokhoz, amik azonnali megoldást nyújtottak a problémámra. Persze az álmennyezetet és a díszléceket is remek megoldásnak találtam más szobákban, mégis ez volt a kedvencem mind közül. Az aluminium profil nem csak megtartja a világító szalagot, de egységesíti is a LED égők színét, miközben védi is azokat, ami a konyhában kifejezetten jó, hiszen a víztől kezdve az olajpáráig minden megfordul azon a helyen. Kültéri megoldásnak is előnyös, hiszen az ember nem csak a lakáson belül szeretne dekorációs fényforrást, ugyanakkor a szabad ég alatt mindentől óvni kell egy ilyen terméket: esőtől, hótól, Naptól, párától. A másik, amiért kifejezetten előnyösnek tartom a használatát, az az, hogy rendkívül elegáns, letisztult külsővel rendelkezik, ami önmagában a LED szalag nem mondhat el magáról, de az aluminium profilba téve máris megváltozik a helyzet.

Az aluminium profil használatáról

Számos méretben kapható az aluminium profil, ezért szinte bármilyen sík felszínen jól felszerelhető. A szalag tárolása és védelme mellett még hűti is a világító felületet, amivel növeli annak az élettartamát. Színét tekintve sem kell a klasszikus fehérnél maradnunk, hogyha az nem illik bele az otthoni környezetbe, és a fedői is változatos funkciókban kaphatók, melyek a matt, félmatt és áttetsző verziókat foglalják magukba.

Természetesen nem csak egyenesen futó aluminium profilok közül tud az ember válogatni (itt meg tudjátok nézni a választékot: https://ledguru.hu/kiegeszitok-179/aluminium-profil-212), sarokprofilokkal és hajlítható profilokkal, u és c profilokkal, ma már szinte tényleg bármilyen felületet be lehet fedni esztétikusan, amit csak az ember kigondol.

Minden a fedőn múlik: az aluminium profil világításához

Ahogy azt már korábban említettem, az aluminium profil különböző fedőivel különböző funkciókat láthat el a világítás. Persze legtöbb esetben ez csak valamilyen hangulatvilágítás, de pont egy konyhapult fölött remek kiegészítő fényforrás is. Többszínű szalagok esetében, mint amit én is választottam, a két funkciót egyszerre is lehet alkalmazni. Én olyan fedőt választottam, ami szinte teljes egészében átengedi a fényt, nem mattítja azt, viszont egységesíti, így pedig könnyebben olvasok el recepteket vagy apró betűs utasításokat a főzés során a konyhapultnál. Amerikai konyha lévén pedig ez a pult mindig szem előtt van, az aprócska lakásom összesen egy helyiségből és egy fürdőszobából áll, a konyha tehát központi szerepet tölt be akkor is, ha csak dolgozom a gép előtt. Így fontos volt számomra a kinézete, ezért jött jól a színes LED világítás, ami remek alaphangulatot ad a munkához és még a takarítás is könnyebben megy vele.

Számomra tehát nagy segítség volt az aluminium profil megvásárlása, ami egyben bizonyult hasznosnak és esztétikusnak, hangulatosnak is. Habár egyedül mindent felszerelni beletelt egy-két hosszabb órába, azonban az eredményért megérte a kemény munka. Más megoldásokat talán nem is sikerült volna egyedül kiviteleznem, de az aluminium profil szerencsére egyszerűen felszerelhető, és a LED szalagokkal sem kellett sokat bajlódnom benne. Egy nap majd a gyerekszobát is így fogom feldobni a többi praktika mellett.