A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2017. december. 16.

MOSZI története

A Magyar Országos és Budapesti Fodrász, Fogtechnikus, Kozmetikus, Kéz-, Lábápoló és Műkörömépítő, Szikvízkészítő, Kelmefestő-Vegytisztító Szakmai Ipartestület az 1949-ben államosított Ipartestület szellemi örökségére épült.

Az újraalapítás dátuma: 1990. március 12.

Az ipartestületek Magyarországon még a múlt század utolsó felében alakultak meg. Az érdekvédelem mellett fő feladatuk az egyes szakmák képzése, továbbképzése volt. Az államosítás után a fenti szakmák a Kisiparosok Országos Szervezetébe tömörültek, majd a rendszerváltás után azonnal újra megszervezték – jelenlegi felállással – Szakmai Ipartestületünket, melyhez 6 szakma tartozik (a fentiek szerint), önálló szakmai vezetéssel, de egységes gazdasági egységgel.

A szakmák érdekképviselete mellett, az alapszabály határozza meg a szakirányú feladatot az elnökségnek, pl.: oktatás, szakképzés,továbbképzés, szakmai kongresszusok, kiállítások, felnőtt- és tanuló versenyek szervezése és rendezése. 1996-ban szakmunkásképző iskola és szakiskola létesítésére kapott engedélyt Ipartestületünk. Az iskola célja, érettségi és 8 általános iskolai végzettségre épülő szakképesítés megszerzése, iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli oktatással (felnőttképzéssel is). (lásd: Képzések, tanfolyamok). (lásd: Képzések, tanfolyamok).

A szakmák érdekképviselete mellett, az alapszabály határozza meg a szakirányú feladatot az elnökségnek, pl.: oktatás, szakképzés, továbbképzés, szakmai kongresszusok, kiállítások, felnőtt- és tanuló versenyek szervezése és rendezése.

1996-ban szakmunkásképző iskola és szakiskola létesítésére kapott engedélyt Ipartestületünk. Az iskola célja, érettségi és 8 általános iskolai végzettségre épülő szakképesítés megszerzése, iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli oktatással (felnőttképzéssel is). (lásd: Képzések, tanfolyamok). (lásd: Képzések, tanfolyamok).