A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Nyakig a báli szezonban: Amikor a hercegnő tényleg hercegnő

ck01

Az egyházi naptár szerint Vízkereszttől Hamvazószerdáig (január 6-tól idén február 18-ig) tart a farsang időszaka. Napjainkban azonban már jelentősen fellazultak és eltűntek a klérus szabályzásai, így a bálok már decemberben elkezdődnek, és bizony még márciusban is ropják a táncot. Egy valamit azonban megtartott magának ez az időszak: ilyenkor az elegancia, a szépség kerül előtérbe, és a pompára törekvés emeli a szezonbeli bálakat a mindennapi bulik fölé.

Az 1940-es évekig a bálaknak volt még szezonalitása. Barna Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék vezetője a SZEGEDma.hu portálnak korábban arról mesélt, hogy a kisebb falvakban, ahol homogénebb volt a társadalom, a báli alkalmaknak a fonók, a 19-20. század fordulójától katolikus körök, vagy művelődési házak, illetve a kocsmák adtak helyet. Nagyobb településeken a 19. századtól fokozatosan és egyre gyarapodó számban jelentek meg a különböző egyesületek, amelyek vallási, foglalkozási (céhek, ipartestületek) alapon, illetve életkor szerint gyűjtötték egybe az embereket. A 19. század utolsó harmadában már szervezett módon jelentek meg a tűzoltók is, de a kereskedő ifjak, olvasókörök, úri kaszinók, gazdakörök szintén színesítettek a társadalmi palettát. Az egyesületek mind megtartották a maguk farsangi bálját.

Balozok_Foto_WienTourismus_MAXUM

Táncrend, meghívók, báli viselet

Fokozatosan alakultak ki a bál „kellékei” is. Már a 19. századtól táncrendekbe írták az urak a nevüket ahhoz a tánchoz, amelyet az illető hölggyel szerettek volna táncolni. A huszadik század első felében pedig meghívókat küldtek, feldíszítették a termet, meghatározott báli viseletet vártak el, illetve büfét (söntést) állítottak fel a vendégeknek, és fogadtak zenekart is. A fonóban, kocsmában ugyanis még nem nagyon voltak zenekarok, egy-egy hangszeres játékos, dudás, tekerős, tamburás vagy citerás szolgálta ki a mulatni vágyókat. A cigányzenekarok kezdetben a városi vendéglőkben játszottak, majd viszonylag korán, a két világháború között megjelentek a szalonzenekarok is. A mozin keresztül a filmzenék slágerek lettek, megjelentek a tánczenei divatok, a társastáncok a néptáncok mellett: nagy divatja volt a keringőnek, majd jött a tangó, a foxtrott stb.

Maskarát fel!

Bizonyos helyeken a farsangi mulatságok maszkabálakká, álarcosbálokká váltak. A farsangon viselt álarcok persze elsősorban nem a bálakhoz, hanem valamilyen szokáshoz kötődtek. A jelmezviselés részben az iskolai kultúrákon keresztül vált általánossá a 20. század második felétől, mikor a gyerekek öltöttek jelmezt. A szokás gyökere persze sokkal korábbi évszázadokra nyúlik vissza, a felsőbb osztályok elegáns jelmezekben tartott estélyeire.

Maradt a pompa, elegancia és a szépség

Korunkban a bálok sok mindent megtartottak a régi idők hangulataiból. Az elegancia főként a nők körében hódít a báli szezonban. Ilyenkor előkerülnek a szép ruhák, az ünnepi sminkek, körmök és frizura. A lányok egy estére a hercegnő szerepébe bújhatnak, ami eddig csak akkor járt ki nekik, ha édesapjuk, kedvesük becézgette őket.

Ebben az időszakban a hölgyek naptára betelik, ahogy a fodrászatoké, kozmetikáké is.

Ami a ruhaválasztásnál örök szabály: mindig mérlegeljük, milyen az alkatunk, és aszerint járjunk el. Érdemes az előnyös testrészeket hangsúlyozni, de ne essünk a ló túloldalára.

Nem hiába látnak el olykor azzal a tanáccsal, hogy a kevesebb néha több. Egy bál esetén nem ajánlott túl átlátszó, nagyon kivágott, sőt nagyon hivalkodó ruhát húzni. Emellett még fontos az összhang: a ruha, a kiegészítők, frizura, smink, táska és cipő együttesében.

home_slide__32109389

 A drámai tekintet nem megy ki a divatból

Egy igazi jó báli smink az eleganciát képviseli, harmonizálnia kell viselőjének egyéniségével, a ruha stílusával, az ékszerekkel. Hangsúlyozni kell az előnyös, szép vonásainkat, ki kell emelni az arc szépségét.

Az estélyi sminknél nagyon fontos, hogy készítsük elő bőrünket. Egy peeling, egy masszázs, egy kis szoláriumozás kijár a hölgyeknek, de mindenképpen letisztított és hidratált bőr szükséges a tartós smink eléréséhez. Egyenletesebb lesz a smink, s ragyogóbb a bőr. Bálra ajánlott a tincses, soros szempillák felrakása, amely még inkább kiemeli a tekintetet.

A füstös smink sohasem megy ki a divatból – ez eleganciát, drámai tekintetet sugároz. Fekete vagy szürke színekkel készül, tompítható egy kis barnával is. Minden szemszínhez illik.

Az a hölgy, aki elsősorban a száját szeretné hangsúlyozni, az idei szezonban bátran használja a vörös rúzst és árnyalatait, hódító színek a bordó, a meggy, a málna, valamint a narancs. A hangsúlyos ajkak érzékiek, ebben az esetben azonban natúr szemfestéket használjunk.

A professzionálisan elkészített sminknek akár huszonnégy órát is ki kell bírnia. Fontos, hogy vigyünk magunkkal a bálba rúzst, szemceruzát, púdert, hogy az apróbb hibákat korrigálni tudjuk az este folyamán. Púderezzük be a ruhából kilátszó bőrfelületet, a csillogó, csillámmal beszórt bőr nem divat. Ha csillogó flitteres a báli ruhánk, a sminkünk legyen szolid, azonban ha egy fekete estélyiben jelenünk meg, bátran használhatunk élénkebb színeket a sminkhez. Törekedjünk a finom eleganciára.

VAA_0863 másolat 2

Szoros fésülés, klasszikus stílus

Az idei frizuratrendben sok régi elem is visszaköszön. Az alkalmi frizurákat, a kontyokat a szoros fésülés és a klasszikus stílus jellemzi, ötvözve a laza, buja hullámokból elkészített frizurákkal.

A klasszikus kontykölteményekhez használjuk betéteket, valamint hajfánkokat a dúsítás, formázás megkönnyítése miatt. A báli kontyoknál mindenképpen kell egy kis csillogás a frizurába, strasszok, elegáns hajtűk, gyöngyök.

Egy jól elkészített haj, a hozzá illő smink, az ezekkel harmonizáló ruha tökéletesen kihangsúlyozza a női szépséget a báli éjszakán.

akadmin