A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Ön most egy 50 millió forintot érő cikket olvashat

/ 2015-07-14 Hírek No Comments
(Microsoft PowerPoint - Sz351chenyi K341rtya Program 150325)

A szépszakmák vállalkozóinak is jó hír, hogy az igen kedvező feltételekkel igényelhető kölcsönkonstrukció, a Széchenyi Folyószámlahitel maximális keretösszege az eddigi 25 millió helyett 50 millióra emelkedett.

Módosította a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Széchenyi Kártya Program folyószámlahitelére vonatkozó szabályokat: a maximálisan felvehető hitelösszeg az eddigi 25 millióról 50 millióra emelkedett. Ez jelentősen segíti a kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeit, ugyanis a Széchenyi Kártya az egyik legnépszerűbb, és legegyszerűbben igényelhető támogatott konstrukció.

Milyen lapokból áll a Széchenyi Kártya?

A konstrukciót a legalább egy éve működő kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, 10 millió Ft feletti hitelösszeg esetében azonban már legalább két teljes, lezárt üzleti évet kell felmutatni, emellett a hitelösszeg függvényében lehetséges minimális számlaforgalom előírása is.

A Széchenyi Kártya a többi rulírozó folyószámlahitelhez hasonlóan működik, azaz a hitelkeretet tetszőlegesen, az aktuális igényeknek megfelelően lehet felhasználni, azt vissza lehet törleszteni, és a bank csak az aktuálisan felhasznált összeg után számol fel kamatot. A kártyának köszönhetően a hitelösszeg kártyás fizetésre és készpénzfelvételre is felhasználható.

A folyószámlahitel rendkívül egyszerűen és gyorsan igényelhető, a keret a hitelszerződés hatályba lépését, illetve a folyósítási feltételek teljesítését követően már 3 munkanapon belül megnyílik. A Széchenyi Kártya Konstrukcióban 1+1 éves futamidejű hitelszerződés köthető, melyben a hitel futamideje egy évben kerül meghatározásra, de az ügyfél az egy év lejárta után benyújthatja a hosszabbítási kérelmet.

A hitel számokban

A Széchenyi Folyószámlahitel kamatbázisa az 1 havi BUBOR értéke, amire a bank évi 4 százalékos kamatfelárat, valamint évi 0,8 százalékos kezelési költséget számolhat fel. Ezen kívül a hitelösszeg nagyságától függő, néhány tízezer forintos (maximum 156 ezer forintos) keretbeállítási jutalékkal, illetve a vállalt számlaforgalom nem teljesítése esetén felszámított, 1 százalékos különdíjjal kell számolni. A Széchenyi Kártya konstrukció keretében a vállalkozások csekély összegű támogatást kapnak. A teljes támogatási összeg kamattámogatásból, kezességi díjtámogatásból és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalásából tevődik össze.

A folyószámlahitel a Széchenyi Kártya Program első konstrukciója, 2003 óta az ügyletek több mint 98 százaléka e hitelterméket érintette. A hazai költségvetési támogatás mellett működő Széchenyi Kártya folyószámlahitel-konstrukció 2003 és 2014 között összesen 1368,9 milliárd forint összegű hitelt bocsátott a kkv-k rendelkezésére 207 416 ügylet keretében, a hitelekhez a kormány több mint 24,4 milliárd forint költségvetési támogatást nyújtott.

Kártyát szeretnénk, de hogyan?

A hitelkérelmét a regisztráló irodákban, azaz a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a területi kereskedelmi és iparkamarák, vagy a KAVOSZ Zrt. irodáinak valamelyikében lehet benyújtani. (Az vállalkozásához legközelebbi irodát megtalálja a kavosz.hu irodakeresőjében.)

A szükséges igénylési lapot ezekben az irodákban is beszerezheti, de letöltheti a kavosz.hu oldalról is, ahol pontos információkat kap az igénylés meneteiről, a szükséges dokumentumokról stb.

Az irodákban dolgozó kollégák segítséget nyújtanak az adatok kitöltésében és a szükséges dokumentumok beszerzésében is. A regisztráló irodák a személyes benyújtás során befogadott hitelkérelmet az adott konstrukcióban résztvevő hitelintézetek közül a vállalkozó által kiválasztott bankba vagy takarékszövetkezetbe továbbítják. A pozitív bírálatot követően a pénzintézet köti meg a vállalkozóval a hitel- és kapcsolódó egyéb szerződéseket és nyitja meg a hitelkeretet, ill. folyósítja a kölcsönt.

 

 

akadmin