A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

“Öt percre Nyugat-Európától”

sch_ck_900

Post By RelatedRelated Post

A MOSZI idén ünnepli 25 éves évfordulóját – sokszor és sokat beszélünk erről. Ennek apropóján a szervezetünk elnöke, Schulze László értékelte  az elmúlt évtizedek eredményeit, és avatott be bennünket többek között olyan tervekbe, amelyek egy európai piacra felkészítő iskola alapítását is magában foglalják.

Az ipartestületek Magyarországon a 18. század utolsó felében alakultak, a szocializmusban az 1949-es államosítás után a fodrász, fogtechnikus, kozmetikus, kéz-, lábápoló, szikvízkészítő, kelmefestő-vegytisztító szakmák a Kisiparosok Országos Szervezetébe (KIOSZ) tömörültek.

– A rendszerváltást követően első jelentős sikerként könyvelhető el, hogy sikerült a szépészeti szakmák és a szikvízkészítés szakmai képviseleteit a KIOSZ-ból egy nagy egységbe kovácsolni, a Magyar Országos Szakmai Ipartestületbe (MOSZI). Ez egy nagy gazdasági tömb, amely közös érdekképviseletet jelent. Ha ezek a szakmák külön próbálnák meg ugyanezt a modellt felépíteni, a költségük ugyanennyi lenne. Az együttműködés azonban nemcsak a költséghatékonyság miatt gyümölcsöző, hanem közösen hatékonyabban tudunk fellépni az érdekérvényesítés, az oktatás területén is, hiszen így nagyobb létszámot, háttérországot és erősebb támogatottságot tudunk felmutatni. Az utóbbi évek számairól elmondható, hogy bár volt egy recesszióval sújtott időszak, de összességében jól gazdálkodtunk – kezdte a MOSZI elmúlt 25 évének értékelését Schulze László elnök.

02_belso

A MOSZI 20 éves születésnapjára készült kiadványból: a fogtechnikusok elnöksége

– Ténykedésünk kiterjed az iskolára, a szakképzésekre, a továbbképzésekre, az alapítványunk fenntartására, újságkészítésre, reklámtevékenységre, de ezeken kívül kongresszusokat, szakmai találkozókat, rendezvényeket is szervezünk. Az előbb említett szakmai tevékenységek mellett meg kell említeni a kapcsolatépítésünket is; a MOSZI vezetésében, testületében olyan együttműködés folyik, amelyből minden ipartestület által képviselt terület kamatoztatni tud – beszélt a testület tevékenységéről elnök, aki hozzátette: negatívumot is kell említenie, ami a saját szakterületét, a fogtechnikusképzést érinti, hiszen eddig nem sikerült elérniük, hogy az OKJ-s képzésüket 3 évről 4-re emeljék, pedig véleménye szerint szükség lenne rá.

– Az viszont mindenképp siker, hogy az OKJ-s képzéseket visszakaptuk. A fodrászok rendezvényeit és a fogtechnika területén a Földvári Imre Kongresszust külön kiemelném. Iskolánk szakmai szinten a legjobbak közé került, a tapasztalatok azt mutatják, hogy akik nálunk végeznek, hamarabb lesznek önállóak és találnak munkahelyet, mint akik más módon sajátították el tudásukat – tette hozzá Schulze László, aki a közelebbi és a távolabbi célokról is mesélt.

– Szeretnénk azért dolgozni, hogy a szakmai fejlődés centruma a MOSZI  legyen, a képzésekben pedig a csúcsot jelentse. Nagyon konkrét tervünk, hogy a székhelyünket bővíteni tudjuk, amire már több terv is született, de valahogy az engedélyeztetésnél – különböző szinteken… – a hatóságok rendre visszadobták azokat.

02

Budapest Open Europe Cup 2015.: Schulze László átadja az “Életműdíjat” Hajas Lászlónak

Az elnöktől megtudtuk, hogy a jelenlegi központi, Hársfa utcai épületre még két emeletet szeretnének ráhúzni. – Sok képzésünk van kihelyezve külső helyszínekre, mert nem férünk el, így a hatékonyabb működésünkhöz szükség lenne a bővítésre. Egy nagy kongresszusi terem is épülne a felső szinten, 200 fős férőhellyel. Először probléma volt a födém teherbíró képessége, majd a kukatároló kialakítását is alaposan körül kellett járni – hogy finoman fogalmazzak; most úgy áll a helyzet, hogy három parkolóhelyet kell megváltanunk, így talán rábólintanak a tervre, és idén akár már bele is foghatunk a bővítésbe – vázolta a helyzetet az elnök.

Egy különleges oktatási projekt előkészületeibe is beavatott minket a fogtechnikus szakember, amelynek a szakmai hátterét a MOSZI adhatja majd.

– Ez a magyar rendszertől teljesen független iskola lenne, amerikai és angol alapokra építve a képzési struktúráját. Itt nemzetközi diplomát lehet majd szerezni a fodrászat, a kozmetika és a fogtechnika területén. Az iskolát nem mi működtetnénk, de a szakmai részben jelentős lesz a szerepünk, a képzés során a legmodernebb külföldi trendeket követve folyna az oktatás. Azt is mondhatnám, hogy az intézmény az európai piacra készíti fel a tanulókat. A tananyagban olyan témák kerülnek bele, ami maximum öt percre van lekésve Nyugat-Európától. A fogtechnikus-képzés területén például a Cad_Cam-rendszerek (számítógép által vezérelt mikronpontosságú technológia – a szerk.) oktatása jelenleg nincs hatékonyan megoldva, de ebben az iskolában ez sem lesz akadály. Ez egy 3 éves képzés, aminek a szakmaiságát adja majd a MOSZI. Itt a tanulók a 3. évet Angliában végzik majd el, amit lényegében az addig befizetett tandíjuk fedezhet – tudtuk meg az elnöktől.

akadmin