A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. január. 22.

Regisztráció és minősítés a fogtechnikusoknak is. Mutatjuk, hogyan?

ck

Idén változott az orvostechnikai eszközök, gyártók regisztrációjának és a társadalombiztosítási támogatáshoz szükséges minősítés megszerzésének folyamata. Ez a MOSZI családjából a fogtechnikusokat érinti; most röviden vázoljuk mit kell tudni az ügyben.

A rendelésre készült orvostechnikai eszközök, gyártók regisztrációjára 2015-ben egy új módosító határozat született, melynek részleteiről az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) itt számol be a honlapján.

A regisztrációhoz ezt az általános formanyomtatványt kell kitölteni és beküldeni, a fogtechnikusoknak pedig ezt a másik nyomtatványt is csatolni kell a kérelemhez. Az eljárás szerinti igazgatási szolgáltatási díjat az eljárás elején kell az ügyfélnek megfizetnie. A kitöltött formanyomtatványhoz mellékelni kell a gyártói megfelelőségi nyilatkozatot, amelyhez ide kattintva tölthető le a nyomtatvány.

A beküldött Formanyomtatvány alapján az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal a gyártót és az orvostechnikai eszközt nyilvántartásba veszi, és kiadja a R. 17. § (4) bekezdése szerinti igazolást és a befizetett díjról szóló számlát.

További részletek az ENKK honlapján, itt!

A „Minősített egyedi gyártó” kaphat pénzt az OEP-től

A gyógyászati segédeszközöket gyártóknak, így a fogtechnikusoknak is a „Minősített egyedi gyártó” értékelést kell megkapniuk ahhoz, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) társadalombiztosítási támogatásban részesíthesse termékeiket vagy azok egy részét.

A határozat megszerzésének menete a következő:

– A „nyomtatványok címszónál” letölthető Kérelem a 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet 10/D. § szerinti határozat kiadására című dokumentumot aláírva, olvasható, nyomtatott betűkkel kitöltve, EREDETI PÉLDÁNYBAN vissza kell küldeni a főosztálynak. Az ügy érdemi elbírálásához a Kérelem nyomtatvány 8. oldalán felsorolt csatolandó mellékletek másolatainak megküldése elengedhetetlenül szükségesek.

– Az eljárás a kitöltött nyomtatvány és mellékleteinek hivatalba érkezésének napján indul meg. Kérelemre az OEP felé igazoljuk, hogy az ügyfél határozat iránti kérelmének elbírálása folyamatban van.

– Az eljárás díját átutalással vagy a hivataltól kért csekken kell befizetni, a befizetés tényét a kérelem benyújtásával egy időben igazolni kell.

Az ügymenetről és további részletekről ide kattintva tájékozódhat!

 

akadmin