A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Robotok a MOSZI-show-n

02

Post By RelatedRelated Post

Akinek már volt szerencséje falatozni abból a szépségmenüből, amit a turnéra indult 30 perces MOSZI-show szervíroz a színpadra, biztos elámult azon, hogy Berendi Györgyi kontyművész egy-egy alkotása önálló életre kel a modellek fején. Nos mindez úgy lehetséges, hogy besegítenek a robotok…

A MOSZI csapata már két sikeres előadáson is túl van a jubileumi turnésorozatából: február 9-én a nyíregyházi Szabolcs Kupán, a XIII. Nemzetközi Fodrász, Kozmetikus, Műkörömépítő, Műkörömdíszítő és Pedikűrös Felnőtt és Tanuló Versenyen, március 22-én pedig a miskolci Nemzetközi Meghívásos Fodrász, Kozmetikus, Műköröm-díszítő és -építő, Lábápoló Bajnokságon mutathatták be az ipartestület szépségmesterei, hogy “mi bomlik ki” abból, ha a szépségipar legjobb szakemberei összefognak.

A fellépések tapasztalatairól nemrég a showműsorban és a tanításban is egyaránt résztvevő fodrászmester házaspár, Berendi Györgyi és Berendi László mesélt nekünk, akiktől megtudtuk azt is, hogy előbbi fodrászmester munkájába az országban egyedülálló módon robotok is besegítenek.

Berendi Györgyi közel öt éve dolgozik egy fiatalemberrel, akit Juhos Sándornak hívnak, ő pedig nem más, mint Magyarország robotépítő világbajnoka. Az aranykoszorús fodrászmester, ha megálmodja a fejdíszt, akkor Juhos Sándor épít bele egy kis robotot, ami távirányítással vezérel, a szerkezet pedig belülről tudja mozgatni a fejdísz különböző részeit.

A bemutatót igazán különlegessé teszi, ahogy a fejdíszek megmozdulnak és a tollak maguktól táncolnak a hajkoronán. Ezt a technikát a világon nagyon kevesen alkalmazzák, Magyarországon pedig csak Berendi Györgyi. A robotok a fejdíszen belül vannak, és mikor a modell széttárja a karját, látható, hogy hozzá sem nyúl semmilyen huzalhoz, kapcsolóhoz, így nem nagyon értik a nézők, hogy mitől mozog mégis a fejdísz.

A robotok igazi látványfelelősök a bemutatókon.


 

Juhos Sándor győri villamosmérnök iskolás korában kezdett modellezni, amikor még nem kész alkotóelemeket raktak össze, hanem maguk a hobbi művelői faragtak repülőket, hajókat. A férfi a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság robotika-szakosztályának alapítója. Táncoló robotjával Graz-ban megrendezett Robocup Világbajnokságon első helyezést ért el.

 

 

 

 

 

akadmin