A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2018. február. 23.

Szakmasztár születik, a neve: Vitos Kata Virág

/ 2016-05-02 Hírek No Comments
ck_01

Bakancslistával érkezett Budapestre Vitos Kata Virág, aki a MOSZI iskolájában kezdte élethivatásának alapjait lerakni, és azóta is épül-szépül a kozmetika háza. A listából pedig már csak a mestervizsga van hátra, amihez öt kemény, gyakorlati év szükséges. Vitos Kata Virág komolyan készül, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy nívós sminkversenyen elért újabb siker.

Most végzős a MOSZI iskolájában, idén 2. lett a Szakma Sztár Fesztivál versenyén (ami egy országos tanulmányi verseny, és amely címlapfotónk apropója is… ), 2015-ben milánói tanulmányúton járt a MOSZI-val, decemberben pedig kitüntetett tanuló díjat vehetett át. Úgy tűnik, hogy már az iskolás évek alatt egy határozott, céltudatos szakmai utat jár, és élethivatást választott magának. Így van ez, mindig is kozmetikus akart lenni?

Igen, már kicsi korom óta kozmetikusnak készültem. Ezt akkor döntöttem el, amikor édes nagymamámmal rendszeresen kozmetikushoz jártunk. Érdeklődve figyeltem, milyen csodát tesz mamámmal a kozmetikusa. Természetesen, mikor hazaértünk, nem ért véget a kezelése, hiszen jöttem én.

Ha jól tudom ön egy vidéki nagyvárosból érkezett Budapestre, és tudatosan készült arra, hogy a fővárosban alapozza meg jövőjét.

Debrecenben születtem, a gimnáziumi éveimet egy rangos, debreceni gimnázium képzőművészeti tagozatán töltöttem. Amikor terítékre került a továbbtanulás kérdése, ismét feléledt bennem a kozmetika és a sminkelés iránti vágyam. Tudtam, hogy az egyetlen hely, ahol életre szóló tapasztalatot szerezhetek, csakis Budapest lehet. Vágytam az önállóságra, és arra, hogy új környezet, új emberek vegyenek körül, de ami a legfontosabb volt számomra, hogy a szakmában minden olyan dolgot elsajátítsak, amivel jobbá, szebbé tehetem a leendő vendégeim életét. Szinte egy bakancslistával érkeztem Budapestre, nyitott voltam minden újdonságra és kihívásra. A listámon szerepelt szakmai tanfolyamok elvégzése, külföldi tanulmányút ösztöndíjjal, sminkiskola elvégzése, jogosítvány és a mestervizsga megszerzése.

És eddig hány sort pipálhat ki a listájából?

Ezek közül már szinte mindent kipipálhatok, kivéve a mestervizsgát, mert ahhoz még 5 év gyakorlati tapasztalatot kell szereznem.

A MOSZI iskolájába jelentkezett, hogy talált rá az ipartestület szakmai műhelyére?

A mesterem ajánlotta nekem, hogy ha a legjobb szinteken szeretnék tanulni, akkor az ipartestülethez kell mennem. Jó döntés volt, szeretném kiemelni külön az egyik tanárnőm, Boronkay Vica óráit, az ő személye és tudása mindig is példaértékű marad a számomra. Ő nemcsak oktat, hanem szívvel-lélekkel megosztja velünk minden ismeretét, tapasztalatát. Nagyon sokat tanultam tőle és még tanulok most is folyamatosan, többek között neki is köszönhetem, hogy eljutottam a Szakma Sztár kiváló tanulója versenyig.

És honnan ez az ifjú diákokra egyáltalán nem jellemző hatalmas lendület?

Szeretek tanulni a szakmámról, mindig találkozom benne érdekes témával, és imádom a művészetet, amit a rendszeres sminkeléssel át is tudok élni és megmutathatom az embereknek is alkotásaimat. Már öt sminkversenyen csillogtathattam meg tehetségemet, amit vagy első, vagy második helyezéssel díjaztak a zsűritagok. Ezekre az elismerésekre a mai napig nagyon büszke vagyok. Sosem felejtem el, milyen fantasztikus élmény volt először felállni a dobogóra. A második versenyemet követően még egy nagy meglepetés ért: a világ egyik legjobb kozmetikusmesterével, mesteremmel, Gáspár Ágnessel 2014. december 7-én megkaptuk a szakma kiváló oktatója és a szakma kiváló tanulója kitüntetést. Ezután nem sokkal újabb meglepetés ért: a MOSZI kiválasztotta iskolájának legjobb tanulóit, akik az Erasmus plusz program segítségével kimehettek Milánóba betekinteni az ottani kozmetika és fodrászat világába, és én is bekerülhettem a csapatba. Ekkor már biztosan éreztem, hogy a szakmám teljesen a szívemhez nőtt.

Gáspár Ágnes, Vitos Kata, Boronkay Vica

Gáspár Ágnes, Vitos Kata Virág, Boronkay Vica

Milyen tapasztalatokat szerzett Milánóban?

Mindenki nyílt szívvel fordult felém, és az első perctől fogva elfogadtak. Nem bánták, hogy érdeklődő és kíváncsi vagyok, és sok munkájuk ellenére sohasem „pattintanak” le. Minden nap nagy mosollyal és egy erős Ciao-val vártak. Leginkább a mentorom, Selene, és a kozmetikai szalon vezetője, Angela. Mindenben segítettek és mindent elmagyaráztak. Angolul és olaszul – a nyelvi hiányosságok ellenére… – tökéletesen elboldogultam, de ehhez mentoraim hozzáállása is szüksége volt. A mentorom és a mester felügyeletével már masszíroztam, gyantáztam, és alumínium-kristályos microdermabráziót is végeztem. A plasztikai sebészeten egy botox kezelést tekinthettem meg, a tetováló szalonban pedig egy szájkontúr-tetoválást nézhettem végig – sokkal gyorsabban dolgoznak és más gépeket használnak, mint itthon. Már az első napokban rátaláltam egy számomra teljesen ismeretlen diagnosztizáló gépre. Ez a “Tbody Face Mirror”, ami az első és legfontosabb folyamatokban segít a kozmetikusoknak. A kezelések előtt ugyanis a vendéget ennek a gépnek a segítségével diagnosztizálják, és a megadott/kiértékelt adatok alapján állítják össze a személyre szabott kezelést.

A Szakma Sztár Fesztivál versenyén második helyezést ért el nemrég, meséljen egy kicsit erről a megmérettetésről!

Legmerészebb álmaimat is túlszárnyalta, hogy második lettem a Szakma Sztár versenyen a kozmetikus kategóriában. Beigazolódott számomra, amit sokan hangoztatnak: egy jó szakma felér egy diplomával.

A Szakma Sztár Fesztivál három fordulóból állt. Az első írásbeli verseny volt, a második forduló elméleti vizsga, és végül a harmadikban kellett megmutatni, hogy mit tudunk gyakorlatban. Mikor megkaptam a hírt, hogy bejutottam az országos döntőbe, három hetem volt a felkészülésre. Én sem gondoltam volna, hogy az a három hét úgy illan el, mint a gondolat. Testkezelés tanfolyamokra jártam, általam kiválasztott, professzionális termékeket vásároltam, a sminkmesterem lendületesen készített fel a precíz, aqua-technikájú sminkelésre. A kozmetikus mesteremmel folyamatosan szakmai beszélgetéseket folytattunk, és a hétvégéket bevásárlásra, a kezeléseim koncepciójának összeállítására használtuk. A mesterem az utolsó pillanatig mellettem állt, és velem együtt izgult a verseny alatt. Mint egy jó edző az aréna mellett, épp olyan megnyugtató volt jelenléte. Végtelenül sokat köszönhetek neki, a kozmetikus szakmában mindig is ő lesz az én példaképem. Mivel a kozmetikus szakma rengeteg odafigyelést, tanulást és alázatot igényel, én végig maximalista voltam a gyakorlati versenyeimen is, a tökéletességre, a nyugalomra és a harmóniára törekedtem. Jó érzés volt, hogy ezt a díjátadás napján a kozmetikus mesterek sok-sok dicséret és elismerés formájában viszonozták. Végtelenül büszke vagyok a második helyezésre, ami arra is tanít, hogy a fejlődésünk érdekében megéri alázatosan dolgozni.

A második helyet érő smink

A második helyet érő smink

Önti is megfertőzte a versenyzés légköre? Megvan-e már a következő versenyidőpont?

Úgy gondolom, ezen a téren sem vagyunk egyformák. Nekem szükségem van a versenyekre, mert így mindig van egy kitűzött célom. A sminkes világ szerintem nagyon szubjektív, hiszen mindenkinek más tetszik. Viszont, ha valaki profi a szakmájában, már messziről meglátszik, és egy ecsetvonással el tudja kápráztatni a közönséget. Nekem is ez a célom. Mindig vannak sminkversenyzési lehetőségek, itt inkább az anyagi helyzet a meghatározó, hiszen ha valaki profi munkát akar bemutatni, oda profi sminkkészletek, eszközök, profi fodrász és stilyst kell. Ha minden igaz, a közeljövőben is vár rám egy-két versenyzési lehetőség. Nagy izgalommal és sok felkészüléssel várom őket. De később már nem szeretnék rendszeres versenyző lenni, mert bízom benne, hogy lesz annyi munkám a kozmetikus szakmámban, hogy ki se fogok látszani belőle.

Ezek szerint már kezd kirajzolódni a munkavállalás világa ön előtt, vannak már konkrét lehetőségei?

Szeretnék egy saját vállalkozást indítani, egy elegáns, exkluzív szalon megteremtése a célom. Most értek végett ugyan az iskolai tanulmányaim, de annyira megszerettem Budapestet, hogy először szeretnék még szakmai tapasztalatot gyűjteni néhány évig egy fővárosi szalon kozmetikus csapatában. A Szakma Sztár Fesztiválon elért sikereimre egyre többen felfigyeltek, és bizony már jöttek konkrét állásajánlatok is. Mindig is törekedtem arra, hogy minél több referenciát gyűjtsek, úgy látom megérte az energiát.

diak+tanar

Végzős diákként és a pályáját kezdő fiatal kozmetikusként mit tanácsolna a pályaválasztás előtt állóknak, akik a szépszakmák felé kacsingatnak? Megéri erre a pályára jönni, milyen ambícióval érkezzenek, és mit tegyenek, hogy olyan sikeresen vegyék az akadályokat, mint ön?

Aki úgy dönt, hogy ez az ő szakmája vagy arra kíváncsi, hogy helytállna-e a kozmetika világában, annak azt tanácsolom, hogy amit tesz, azt teljes szívéből tegye. Nagyon nagy felelősséggel jár a mi szakmánk: a vendégek ránk bízzák szépségüket, azt várják tőlünk, hogy valami olyat nyújtsunk számukra, amire ők nem képesek. Mindig ajánlom, haladjunk a korral, járjunk utána mik az aktuális trendek, művelődjünk, ha a kedves vendégünk bármit megkérdez, tudjunk rá válaszolni. Fontos a szakszerű eljárás, mindent a tanfolyamon tanultak szerint végezzünk. Amiben bizonytalanok vagyunk, vagy nem ismerjük fel a probléma okát, felelősségteljesen küldjük el a vendéget az adott specialistához vagy orvoshoz. A kozmetikus szakma gyönyörű, kívánom, hogy minden kozmetikus tanuló lelje meg benne a saját világát, örömét, és tegye majdani vendégei és a maga számára is egyedivé.

akadmin