A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2017. december. 16.

Születésnapra: “Mert bizony kell és jó tartozni valahová…”

moszi25

Post By RelatedRelated Post

A Magyar Országos Szakmai Ipartestület napra pontosan ma, azaz március 12-én ünnepli alapításának 25. évfordulóját. A még ma is aktív alapítók és a MOSZI ügyvezető igazgatója egy közös vacsora keretében ünnepeltek, és elevenítették fel a kezdeteket.

Minden a fodrász és a kozmetikus klubnapokkal indult… Aztán később tanfolyamokat, továbbképzéseket is tartottak, és csak egy írógép, valamint az elhivatottság állt az alapítók rendelkezésére, amikor a Kisiparosok Országos Szövetségéből (KIOSZ) egy önálló, szakmai érdekképviseletet szerettek volna szervezni 1990-ben. Kocsenda Miklósné alapító elnök és Polgár Andrásné egykori alelnök arról mesélt, hogy semmire sem mentek volna az igazgatójuk, a most 92 éves, és még mindig elragadó Kóka Jánosné igazgató nélkül, aki „átlag feletti diplomáciai és szervezői képességekkel” rendelkezik.

Kóka Jánosné (MOSZI – örökös tiszteletbeli ügyvezető igazgató), Végh Zsuzsanna (MOSZI – ügyvezető igazgató), Polgár Andrásné (MOSZI – egykori alelnök), Kocsenda Miklósné (MOSZI – örökös tiszteletbeli elnök)

Kóka Jánosné alapító (MOSZI – örökös tiszteletbeli ügyvezető igazgató), Végh Zsuzsanna (MOSZI – ügyvezető igazgató),  Polgár Andrásné alapító (MOSZI – egykori alelnök), Kocsenda Miklósné alapító (MOSZI – örökös tiszteletbeli elnök)

– Tudtuk, hogy merre akarunk indulni, és azt is, hogy mit szeretnénk. A praktikákkal, a megvalósítás technikáival azonban nem voltunk tisztában. Azt szerettük volna, ha megmarad az az összetartó közösség, ami a szépészeti szakmákra jellemző volt a rendszerváltás előtti évtizedekben, de azt nem tudtuk, hogy miként működik egy államtól független, önálló érdekképviseleti szerv – mondja Kóka Jánosné.

– Később egyre több külföldi konferenciára sikerült kijutnia az elnökségnek és a szakmai képviseletnek, amelyek tapasztalatait, a modern szakmai trendeket idehaza is meg tudtuk ismertetni a kollégákkal.

Ezért szervezték meg az első klubnapokat is, amelyek később tanfolyamokká váltak, és innen már csak egy jól szervezett és előkészített lépés volt a MOSZI iskolájának megalapítása. A MOSZI 1996-ban, az országban először kezdhette el hivatalosan, az államilag akkreditált szakmunkásképzést. Lényegében ez volt az első állam által is elismert magániskola az országban a szakképzés területén.

– Katinak hihetetlen diplomáciai érzéke volt – vette át a szót Polgár Andrásné. – Olyan kapcsolatokat alakított ki a szépészeti ipar területén működő cégekkel, hogy még a kozmetikai szereket előállító laborjaikba is meghívtak bennünket. Bemutatták a gyártási technológiákat, és mi dönthettük el, hogy kiket hívunk be az országba, kiket mutatunk be a szakmának. Az elsők között invitáltuk Magyarországra például a GIGI és a Dr. Spiller márkák képviselőit.

koka_kocsenda– Nagy izgalom és buzgó alkotási vágy jellemezte ezt az időszakot – folytatta az egykori elnök, Kocsenda Miklósné. – Az első rendezvényünk előtt annyira izgultunk, hogy kevés érdeklődő lesz, hogy mi vettük meg az első jegyeket – mesélte nevetve az egykori elnök. „Eszükbe sem jutott, hogy mindezt a pénzért csinálnák” – folytatta.

Talán épp ezért is lehetett sikeres a munkájuk, és tudtak összekovácsolni egy komoly közösséget, ahol végre nem a gáncsoskodásról szólt a vállalkozói lét, hanem egymás munkájának támogatásáról és segítéséről.

Az alapítók elmesélték, hogy a sok munka eredményeképpen hamarosan egy lakást is sikerült vásárolniuk a Ferenciek terén. Ez a 240 négyzetméteres helység volt az első, saját tulajdonú székházuk, és itt működött az iskola is, amit persze igen hamar kinőttek.

– Csak tudja, a bürokrácia malmai nehezen őrölnek – beszélt már a MOSZI jelenéről Végh Zsuzsanna igazgató, aki a legfontosabb küzdelemnek most a székházuk bővítését említette, amelyre már engedélyes tervek is vannak, csak épp a parkolóhely megváltások körüli herce-hurca emel gátat a tényleges megvalósulás elé.

– Olyannyira szoros az egység, az összetartás a MOSZI elnökségében, és olyan fontos a generációk közti átmenet, hogy még a mai napig kikérem az alapítók véleményét bizonyos helyzetekben – emelte ki Végh Zsuzsanna.

Mielőtt a nem is csupán szakmai, hanem sokkal inkább baráti társaság megrendelte volna az ünnepi vacsoráját, a szülinapi koccintás mellé összefoglalták nekünk azt az ars poeticát is, ami a MOSZI szervezetének, egy élő, szakmai érdekképviseletnek a titka.

MOSZI_szep-szakmak_Facebook_900x600

– Amíg vannak elhivatott emberek az elnökségben – márpedig olyan szerencsés szervezet a miénk, hogy csak azok vannak… – addig biztos a MOSZI jövője, még ha sokat is kell küzdenünk a fennmaradásért, a folyamatos fejlődésért. Az munkál bennünk, hogy megtartsuk az egységet, és sikerüljön a kemény piaci körülmények között harcoló ifjú vállalkozókkal is megértetnünk: egyedül sokkal nehezebb. Nem kell félni az összefogástól, mert bizony kell és jó tartozni valahová – hangsúlyozta közösen a kvartett, és külön-külön a kvartett minden tagja…

 

 

akadmin