A Magyar Országos Szakmai Ipartestület információs oldala | 2017. december. 16.

Uborka az arcon… – A retro arcpakolások titkairól

012

Post By RelatedRelated Post

Szénsav, majonéz és uborka. Ugye mondanunk sem kell, hogy inkább a konyha, a főzés területére szervezett kalandtúra jut eszünkbe a hívószavak hallatán. Pedig néhány évtizede a kozmetikus szalonok eszköztárát is gazdagították ezek a “tárgyak”. A legközelebbi Kozmetikus Klubnapon Bártfay Zsuzsanna meséli el az érdeklődőknek, hogy hogyan és miként.

– Negyvenhat éve vagyok kozmetikus, és a tanítványaimnak minden évben egyszer egy gyakorlati foglalkozás keretében készítek olyan retro pakolásokat, amelyekkel azokban a régi időkben dolgoztunk, amikor még nem volt ilyen fejlett a kozmetikusokat ellátó szépségipar; a rendszerváltás előtt nem nagyon jöttek, jöhettek be az országba a készítmények. Amikor  erről meséltem Végh Zsuzsannának, ő rögtön lecsapott a témára, és kérte: tartsunk egy bemutatót a Kozmetikus Klubnapon is – nyilatkozta a szepszakmak.hu-nak Bártfay Zsuzsanna kozmetikus, a következő klubnapok egyik előadója.

– A ’70-es, ’80-as években nem tudtuk leemelni a polcról a bőrtípusoknak megfelelő különböző pakolásokat, hanem megtanultuk, hogy milyen bőrtípusra, milyen anyagokat kell tenni, és ezeket miből tudjuk kinyerni. Így készítettünk szénsav- és athéni pakolást vagy éppen tészta-, majonéz-, uborka- és gyümölcspakolásokat. A hatásmechanizmusokat persze nem ismertük pontosan, fogalmunk sem volt, hogy milyen receptorokon, fehérjéken keresztül, milyen vegyületek kerülnek be a bőrbe. Egyszerűen csak felkentük a vendégre, majd lemostuk, és gyönyörű lett az arcbőr.

A kozmetikus mester elmondta: a bemutatótón minden pakolást elkészítenek, felteszik azokat egy modellre, majd a gyakorlati tapasztalatokat kiegészítik elmélettel is.

– Pontosan el fogjuk mondani, hogy a különböző pakolások milyen anyagokon keresztül, milyen vegyületekkel fejtik ki hatásukat. Ebben Bodor Ferencné kozmetikus mester, biológia-kémia szakos tanár (akinek legutóbbi előadásáról itt írtunk – a szerk.) lesz segítségemre, akivel hamarosan átbeszéljük, hogy a mai biokémiai ismeretek szerint, hogyan segítik a bőr rehabilitációját, gyógyítását ezek az anyagok. Ki fog az is derülni, hogy a retro pakolások legtöbb anyagát ma is használjuk különböző krémek formájában, mert ma már elképzelhetetlen, hogy uborkakarikákat tegyünk a vendégeink arcára – nem nagyon felel meg az uniós előírásoknak. Mi annak idején az uborkaszeleteket fertőtlenítettük hidrogén-peroxiddal, összekevertük krémmel és lett egy csodás uborkapakolásunk. Egyébként ennek a zöldségnek igen jó a gyulladáscsökkentő hatása, megszünteti a bőr vörösségét – mesélte a szakember, aki minden érdeklődő kollégáját várja szeretettel a klubnapon. Az idősebbeket azért, hogy nosztalgiázzanak, a fiatalabbakat pedig, hogy lássák, mivel dolgoztak mestereik egykor és tudják, hogy a házi patikájukban mihez, hogyan nyúljanak, ha épp elfogyott a hidratáló krém :)

Következő cikkünkben a klubnap másik előadója, Gajdár Mónika mesél nekünk előadásának témájáról, az alternatív arcdiagnosztikáról.

Ne feledje:

 Kozmetikus Klubnap november 30-án, 15 órától

a MOSZI székházában (1074 Budapest, Hársfa u. 12.)

 

akadmin